Mälestise nimi Elamu Linda t. 5, 1927. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Silmapaistva ja erandliku arhitektuuriga Tallinna tüüpi hoone Kalamaja eeslinnas, Eugen Habermanni loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Linda 5 on kahekordne väljaehitatud mansardkatuse ja keskse kivist trepikojaga puidust korterelamu, mida võib liigitada silmapaistvaks ja erandlikuks Tallinna maja tüüpi hooneks. Majal on kõrge klombitud graniitkividest sokkel ning trepikoda, mille viilu kassettidesse paigutatud väikesed valgusavad või aknad. Stiili järgiv on maja tänavaseina ees olev madal piirdeaed. Mõnevõrra erandlikum on ka fassaadi vertikaallaudis, mida liigendavad ja täiendavad kalasabamustriline ning rõhtne laudis ning dekoratiivsed kaarjad karniisid tänavaseinas.

Mälestise ajalugu

Hoone on rajatud Eugen Habermanni (1884–1944) 1927. aasta projekti alusel. 1928. aastal kavandas katusele ning peafassaadile muudatusi arhitekt Aleksandr Vladovski (1876–1950). Graniidist sokkel on Tallinna linnapildis märkimisväärne, enamasti kasutati sokliosas klombitud paekivi.

krunt

Allikad

Tallinna Linna Elamute Valitsus. (1989) Arhitektuursete väikevormide inventuur, Kalamajas. Kungla 18, Tõllu 14, Kungla 20, Leigeri 1, Kungla 22, Kalevi 33, Kalevi 31, Kalevi 29, Kalevi 27. TKVA Toimik N8-158