Mälestise nimi Keemilise puhastuse ja värvimistööstuse hoone Maakri t. 23, 20. saj. algus

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hea näidearhitekt Aleksander Jaroni projekteeritud historitsistlikust teenindushoonest, mis kannab ka praegu oma algset funktsiooni.

Kirjeldus

Tegemist on kahe põhikorruse ning mansardkorrusega kivihoonega, mille seinapindu ilmestavad klombitud paekivi ja krohvipinnad. Tornimäe tänava poolne sokliosa kõrge paekattega. Paepinnad on osalt klombitud, osalt siledalt tahutud, krohvipinnad siledad. Maakri tänava poolsed sissekäigud on ääristatud pilasritega. Maakri ja Tornimäe tänava nurgale jääb torn. Hoone Maakri tänava poolsel külje teisel korrusel asuvad põhja-lõuna suunal betoonist rõdud. Tornikiivris paiknevad ovaalsed aknad.
Hoone ehitamisel sissekäigu kohale paigutatud vapil on järgmised andmed: kolm aastaarvu – 1623, 1820 ja 1910, kusjuures viimane tähistab hoone ehitusaastat. Aastaarvude all on kaks nime - “Best.C&M Detloff” - mis peaks tähistama tellijat (Besteller) ning selle all “Erb.ing.A.Jaron” - mis peaks tähistama ehitajat (Erbauer). Hoone plekk-katus on liigendatud mitmete uugiavade ja väljaulatuvate väljaulatuvate katuseakendega.

Hoone asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Maakri tn 23a. Hoone paikneb kõrghoonete kvartalis.

Ajalugu

Teenindushoone on dateeritud 1911. aastaga – sel aastal on projekteeritud ka suurem osa hoone arhitekti Aleksander Jaroni töödest. Hoone on kavandatud kohe algselt keemilise puhastuse töökojaks ning on seega tänaseni säilitanud oma esialgse funktsiooni. Algselt asus hoones Birki keemilise puhastuse töökoda, hiljem kuulus see tema tütrele. Aastal 1994 toimusid kinnistul arheoloogilised eeluuringud.