Mälestise nimi Koolihoone Majaka t. 2, 1936. a.
Ehitisregistri ehitis TALLINNA TEENINDUSKOOL (101036701)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Silmapaistev Eesti paefunktsionalismi näide, arhitekt Herbert Johansoni loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Majaka 2 on Tallinna Teeninduskooli põhikorpus, asudes Majaka ja Lasnamäe tänavate ristumiskohal. Nurgakrundi piiride suhtes asub L-kujulise põhiplaaniga koolihoone vabaplaanselt. 3-korruselise katusekorrusega lamedakatuselise hoone kandeseinad on paekivist, katusekate on plekk. Tegemist on Eesti varase paefunktsionalismi näitega. Klombitud paest massivsetel liigendamata fassaadidel on väikeseruudulise raamijaotusega raidkivist sillustega ja põskedega aknad. Aknaraamid on restaureeritud. Dekoori on kasutatud ainult peasissepääsu juures, kus on sammastele toetuva varikatuse all seinal reljeefsed ümarrosetid ning samas stiilis istepingid. Säilinud on ehitusaegsed välisuksed koos messing käepidemetega. Hoone kordab peegelpildis H. Johansoni projekteeritud ja 1927-1929. aastal ehitatud Ristiku 69 asuva Pelgulinna algkooli ruumilahendust. Hoone loodesse suunatud tiivas on õppeklassid, kirdetiivas on peasissepääs, koos avara vestibüüliga, mille kohal on saal-võimla. Hoonel on kaks trepikoda. Pidulik peatrepp asub kahe tiiva hargnemiskohas hoone keskel, teine- tagasihoidlikum paeastmetega trepp asub kirdetiiva otsas. Säilinud on ehitusaegsed peasissepääsu välistrepi metallpiirded. Säilinud on ka ühe keldriakna trellid. Hoone klassitiiva peamahu nurgast eendub funktsionalistlikule arhitektuurile iseloomulik madalam abiruumide osa. Ajalooline hoone on lõunanurga juurest maa-aluse käiguga ühendatud nõukogudeaegse juurdeehitusega. Interjööris on restaureerimise käigus taastatud avara vestibüüli ehitusaegne planeering. Vaatamata koolihoone intensiivsele kasutamisele on hoones alles enamus ehitusaegseid detaile ja konstruktsioone: paeastmetega trepid koos käsipuu ja rinnatisega, tahveluksed, puitaknaraamid, vestibüüli keraamilistest plaatidest põrand ja sambad, saali ukseportaal jm.

Mälestise ajalugu

Hoone on 1932. aastal arhitekt H. Johansoni (1884-1964) poolt projekteeritud ning ehitatud 1934-1936. aastal. Esialgse funktsioonina ehitati hoone Lasnamäe Algkooliks. Linna tellimusel ehitatud hoone välis- ja siseseinad laoti samas vundamendiaugust väljalõigatud paekivist. Tellija oli huvitatud kokkuhoiust, mis kohapealse pae kasutamisega ka saavutati. Hilisemate remontide ja ümberehitustega on muudetud hoone algset siseplaneeringut, kinni olid müüritud üksikud aknaavad ning paigaldatud plastaknaraamid. 2005. aastal telliti hoonet kasutava Tallinna Teeninduskooli poolt restaureerimise eelprojekt. Restaureerimise käigus avati kinnilaotud aknaavad ning taastati peafassaadi dekoratiivne barjäär, keldripääsude metallrinnatised ning keldrikorruse funktsionalistliku dekooriga välisuksed.