Mälestise nimi Villa "Mon Repos", 19. saj
Ehitisregistri ehitis restoran (101036225)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

19. saj. teise poole suvitusarhitektuuri iseloomulik näide. Villa Mon Repos.

Mälestise kirjeldus

Sümmeetrilise põhiplaaniga historitsistlik kahekorruseline, torniga puitvilla krohvitud kivisoklil. Asub Kadrioru lossipargi merepoolsesse serva 19. saj. teisel poolel kujunenud suvevillade rajoonis. Palladionistliku fassaadikompositsiooniga villal on nii neorenessanslikke, kui neogooti elemente. Kuurortlikku kergust lisavad terrassid, rõdud, suured verandad, prantsuse aknad.

Mälestise ajalugu

Asub Kadrioru lossipargi merepoolsesse serva 19. saj. teisel poolel kujunenud suvevillade rajoonis. Kahe maailmasõja vahelisel ajal tehti hoones üllatuslikke ümberehitusi: H. Johansoni projekti järgi rajati uus trepikoda ning 1925. aastal muudeti tunduvalt hoone põhiplaani, muuhulgas korraldati ümber sissekäigud. Juba tsaariaja lõpus, nagu ka 1920. aastatel asus hoones restoran-kasiino. Nõukogude perioodil kohaldati mitmekorteriliseks elamuks. Tugevasti ümberehitatuna on krundil säilinud ka ajalooline abihoone.

kinnistu aadressidega Narva mnt. 90, 92, 94, kogu endine kinnistu 348B.
UUS KAITSEVÖÖND: Kadrioru pargi ja selle kontaktvööndi kultuurimälestiste ühine kaitsevöönd.