Mälestise nimi Elamu Nurme t. 40, 1936. a.
Ehitisregistri ehitis Tallinna Nõmme Noortemaja (101015411)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

esinduslik funktsionalistlik villa, 1930. aastate moodsa elamuarhitektuuri silmapaistev näide, kuulub arhitekt prof. E. J. Kuusiku loomingu hulka.

Mälestise kirjeldus

Tegu on suurel põlismändidega krundil tänavajoonest eemal paikneva elamuga. Arhitekt oligi kavandanud hoone nn. kasvava majana, kuhu saab vajadusel ruume juurde liita. Elegantne asümmeetrilise ülesehitusega hoone, mis omal ajal oli üks suurejoonelisemaid modernistlikke elamuid Nõmmel, on küll tugevasti kannatanud hilisemate juurde- ja ümberehituste tõttu, kuid selle üldmaht ja suur osa arhitektuuri-ajalooliselt väärtuslikke detaile on siiani säilinud. Kui lamekatusega hoone eksterjöör oli valmimise ajal radikaalselt moodne (lintaknad ja ümaraken, katusrõdu jne.), siis siseruumid kujundati väga traditsioonilises laadis, lagede stukkdekooris on lausa sajandialguse historitsismi hõngu. Üheks põhjuseks oli lisakas tellija isiklikule maitsele kahtlemata ka see, et kuna hoones korraldati saatkonna vastuõtte, kogunesid siin sageli diplomaadid jm. kõrgem seltskond, mistõttu peeti vajalikuks kujundada interjöör vanaaegselt pidulikus laadis. Ruumid on avarad, sissepääsuhallist ühele poole nähti ette tollase eramaja kohta hiiglaslik saal-salong ja teisele poole söögituba, kuhu mahtus einestama paarkümmend inimest. 1939 tehti majas suuremaid ümberdeehitusi, ülakorrusele ehitati juurde lastetube ja kompositsiooni säilitamiseks lisati ühele hoonemahule lisakorrus, kuhu paigutati abiruumid koos teenijatoaga. ENSV ajal asus majas algul mitu õppeasutust, 1952. aastast Nõmme pioneeride palee, nüüd on siin noortemaja.

Mälestise ajalugu

Funktsionalistlik esindusvilla on kavandatud 1935. aastal. Tellijaks oli tööstur Oskar Kerson. Arhitekt E. J. Kuusik, kes ise disainis siia ka interjöörid ning valis esindusruumide mööbli, tegi projektist mitu varianti, sest esialgset ruumiprogrammi muudeti ehituse käigus.

krunt