Mälestise nimi Kohvik "Tuljak", 1964. a.
Ehitisregistri ehitis restoran 'Carina' (101041757)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Arhitekt Valve Pormeistri loomingu näide, tähelepanuväärne nõukogude perioodi modernismi esindaja.

Mälestise kirjeldus

1-korruselise hoone põhikehandis domineerivad suured valges raamistuses klaasaknad. Hoonel on madal krohvitud sokkel ja oranžid dekoratiivse müürikirjaga tellistest seinad, mille kohal tume horisontaalse laudisega kaetud raskepärane puitkarniis. Hoone tagafassaadil on kahes mõõdus aknaavad, mis on rõhtimpostidega kaheks jaotatud. Avade all on tellissein ning avade kohal tume horisontaalne laudis. Kõigi ukseavade kohal on samuti tume, kuid vertikaalse paigutusega laudis. Varasema hooneosa all on kelder, kus paiknesid kohviku lao- ja abiruumid. Hilisema juurdeehituse all keldrit ei ole. Kohvikuhoone ja kõrvalasuv näitusepaviljon on omavahel ühendatud klaasist galeriiga. Ühendusgalerii klaasseinad on madalamad ja klaasi ning karniisi vahelist seinapinda katab tume vertikaallaudis. Kohvikuesine terrass eendub mäekallakust monoliitse raudbetoonsoolina, terrassiesine kallak on haljastatud okaspuude gruppidega. Pirita tee poolne ligipääs on lahendatud läbi alumise aia, mida ühendab kohvikuesise terrassiga mäenõlva peidetud trepp. Hoone tagaküljel viib kohviku katuseterrassile elegantne keerdtrepp. Kohviku ja ühendusgalerii taga oli dekoratiivskulptuuride ja lillepeenardega puhkenurk. Kohviku interjöörid olid minimalistlikud. Iseloomuliku elemendina täiendasid interjööri ajastule omased ümarad vasklambid.

Mälestise ajalugu

Hoone projekt valmis 1964. aastal Eesti Maaehitusprojektis. Hoone projekteeris arhitekt Valve Pormeister (1922-2002). Kohvikuhoone valmis juurdeehitusena kõrvalasuvale Lillepaviljonile, mille autoriks on samuti arhitekt Valve Pormeister. Lillepaviljon koos ümbritseva välialaga valmis 1960. aastal ja kohvik „Tuljak“ 1965. aastal. Juurdeehitus pidi lahendama Lillepaviljoni külastajate toitlustamise, selleks oli ette nähtud ehitada einelaud, välikaminatega kohvikuala ning välikioskite osa. Keldriruumidesse kavandati kauba- ja toiduruumid, inventari- ja laoruumid ning ametiruumid. Kohviku interjööri kujundasid sisearhitektid Väino Tamm (1930-1986) ja Vello Asi (1927). Algne iseteenindusfunktsioon asendati hiljem suurteks üritusteks paremini sobiva lauateenindusega. Suleti ka välikaminatega väliterrass. 1970. aastal ehitati olemasolevale hoonele juurde suurem köögiplokk ning endine köögiruum muudeti puhvetiruumiks ja garderoobiks. 1990. aastatel kohandati kohvik „Tuljak“ ümber restoraniks „Carina“. Muudeti siseruumida kasutust ja viimistlust. Restoran tegutses hoones kuni 2002. aastani, mille järel seisis hoone tühjana.
Hoone restaureerimisprojekt valmis 2014. aastal ning restaureerimistööd lõppesid 2015. aastal. Restaureerimise käigus jäi algsest substantsist alles mõned dekoratiivsed tellisseinad, katust kandvad metallpostid, galeriiosa betoonlagi, betoontrepike ja osa keldrist. Säilitati ka osa algsed valgustid.
Mälestis sai Muinsuskaitseameti tunnustuse "Hästi restaureeritud mälestis" 2015. aastal ning Tallinna Linnaplaneerimise Ameti tunnustuse "Parim restaureeritud mälestis 2015. aastal".

Allikad

Mändel, Maris ja Türkei, Jüri (2014). Endise kohvik „Tuljak“/restoran „Carina“ muinsuskaitse eritingimused. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 8928.
Mändel, Maris (2016). Noppeid Tuljaku kohviku restaureerimisest. Muinsuskaitse Aastaraamat 2015, 21-22

Meedia

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks” Kohvik „Tuljak“, karniisiarhitektuuri ava- ja V. Pormeistri peateoseid, üldse ENSV arhitektuuri suuremaid saavutusi. Paks karniis õigustatud, kuna introdutseerib puitfermi, järgneb puhas klaassein. Eriti osav maastikku asetamine ja lähenemine läbi koopamotiivi. V. Tamme ja V. Asi originaalmööbel hävinud.

ärileht.ee 13.02.2015, "Legendaarne kohvik Tuljak saab uue kuue"
Postimees : TallinnCity 13.02.2015, Uwe Gnadenteich "OKO ja NOA omanikud restaureerivad Pirital legendaarse kohviku Tuljak"
reisijuht.ee 28.07.2015, "FOTOD: Legendaarne nõukogude ajast pärit restoran Tuljak sai uue kuue"