Mälestise nimi P. Wiegandi masinatehase masinatsehh, 1881-1883
Ehitisregistri ehitis Hotell (120247950)

Menetleja: Inventeerija, Triin Talk

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajastule tüüpilise historitsistliku tehasehoone ilmekas näide, kuuludes Wiegandi masinatehase hoonete ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Peakivist masinatehase kahekorruseline hoone rajati kolmnurksele krundile Põhja puiestee ja Suur-Patarei tänava vahel. Maja projekteeris arhitekt Nikolai Thamm vanem.

Mälestise ajalugu

1859. aastal asutas Friedrich Wiegand Rakveres vasksepatöökoja. Tallinnasse toodi töökoda 1861. aastal. 1889. aastal avas Wiegand müügikontori Moskvas ning hakkas tarnima oma tehase toodangut Venemaale. Sajandivahetusel hakati tootma naftamootoreid "Russ". Enne I Maailmasõda olid peamised toodanguartiklid aurumasinad, seadmed suhkruvabrikutele, pumbad, sillakonstruktsioonid. Teostati ka laevade remonti. 1920.a. moodustati aktsiaselts "Ilmarine". 1951. aastal anti tehas NSV Liidu Raskemasinaehitusministeeriumi alluvusse. 1989. aastal ettevõte erastati.

krunt

Gens, L. Tehasehoone Põhja puiestee 21. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=160 (27.01.2015)