Mälestise nimi P. Wiegandi masinatehase mehaanikatöökoda, 1912. a.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajastule tüüpilise historitsistliku tehasehoone ilmekas näide, kuuludes Wiegandi masinatehase hoonete ansamblisse.

Kirjeldus

2-korruseline, viilkatuse ja krohvimata fassaadiga paekivist tööstushoone, mis paikneb piki tänava telge esifassaadiga Põhja puiestee poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on algselt olnud puidust. Historitsistlikus stiilis hoone seinad on laotud erineva viimistlusastmega paekivi. Sokkel on lihtsama lahendusega, sokli kohale jäävad ülemised seinapinnad mõnevõrra rohkem viimistletud. Kõige esinduslikum on hoone idapoolne otsafassaad, mille servades puhtalt tahutud paekivist laiad liseenid ning keskosa kohal kolmnurkviil, mille tipus dekoratiivne tuulelipp. Nurgaliseenide ülaosa rõhutab üle viiluserva ulatuv üledimensioonitud mašikulii motiiv. Ülejäänud fassaad on ühesuguse kujundusega. Esimese korruse tasandil jooksevad ühtse joonena kõrged ümarkaarse sillusega aknaavad ning nendega teise korruse tasandil kohakuti mõnevõrra madalamad segmentkaarse sillusega aknaavad. Sissepääs paikneb hoone hooviküljel, kuhu pääseb läbi idapoolse otsafassaadi parempoolses servas oleva väravakaare. Hoone interjööris domineerib avar kesklööv ning algselt kolmeks korruseks jaotatud külglöövid koos korruste vahelagesid toetavate metallpostidega. Hoone viilkatust kannavad terasest fermidele. Hoone kohandatud majutusasutuseks. Algsed 3-korruselise külglöövid on ümber ehitatud 2-korruselisteks. Endine tööstushoone jääb tehase kolmnurkse krundi linnapoolsesse otsa, mistõttu on hoone idapoolne otsafassaad esinduslikuma lahendusega.

Ajalugu

Vasksepatöökoja asutas 1859. aastal Friedrich Wiegand. Algselt asus töökoda Rakveres, kuid juba 1861. aastal kolis tootmine üle Tallinnasse. 1873. aastal alustati malvivaluga ja endisest töökojast sai tehas. Uued tehasehooned ehitati aastatel 1881-1883 arhitekt Nikolai Thamm vanema (1834-1907) projekti järgi. Valmisid masinatsehh, administratiivhoone ning valukoda. Tehast laiendati aastatel 1889 ja 1898–1899 insener August Mickwitzi käe all. Tehasehoonetele lisati katlamaja, uus korsten ning valmis tsehhihoone kahekorruseline pealeehitis. 1889. aastal avas Wiegand müügikontori Moskvas ning hakkas tarnima oma tehase toodangut Venemaale. 19. ja 20. sajandi vahetusel asuti tootma naftamootoreid. 1912. aastal valmis insener Aleksander Ernst Pürge (aastani 1935/36 Bürger; 1887-1940) järgi mehhaanikatöökoda. Tehase toodangus olid enne Esimest maailmasõda olulisel kohal aurumasinad, suhkruvabrikute seadmed, pumbad ja sillakonstruktsioonid; lisaks tegeleti laevade remondiga. Tehase baasil moodustati 1920.aastal AS Ilmarine, kus hakkati valmistama rauavalu- ja masinaehitustooteid Eesti sisevajaduseks. Peale Teise maailmasõda valmistati tehases seadmeid tööstuste tarbeks. Alates 1952. aastast spetsialiseerus tootmine jõujaamade katelde abiseadmete valmistamisele. 1970.-1980. aastatel toodeti tehases ka tarbekaupu ja majapidamisseadmeid. 1989. aastal ettevõte erastati. Tehase hooned on eravalduses ja ehitatud ümber elu- ja ärihooneteks.

Gens, L. Tehasehoone Põhja puiestee 21. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=160 (27.01.2015)