Mälestise nimi Tallinna Elektrijaama administratiivhoone, 1910-1913
Ehitisregistri ehitis õppekeskus (101026884)

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Haldushoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Arhitekt Hans Schmidti projeteeritud juugendlik tehase administratiivhoone, kuulub ajaloolise Tallinna Elektrijaama ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Hilisjuugendi ja uusklassitsismi laadis, 2- korruseline kõrgele paekivisoklile toetuv keldri- ja mansardkorrusega administratiivhoone kuulub Tallinna elektrijaama ansamblisse. Hoone Põhja puiestee poolsest esifassaadist eenduvad kaks massiivset külgrisaliiti. Neist parempoolsem ja keskmine taanduv osa on kaunistatud läbi kahe korruse ulatuvate kanneleeritud poolsammastega. Taanduva osa keskel paikneb väike kolmnurkne ärkel ning peasissepääsu kohal kanneleeritud sambale toetuv katuserõduga portikus. Katuseräästa all kulgeb ümber tervet maja munavööt-karniis. Kõrge katus on kaetud punaste savikividega. Katuse ülemises osas paiknevad poolkaare kujulised katuseuugid. Tagafassaadil on poolümarad ärklid, külgfassaadil metallrinnatisega rõdu. Hoone fassaade ilmestavad hilisjuugendliku peene jaotusega aknaraamid. Säilinud on kassettvälisuksed, interjööris tahveluksed ja pööningutrepp koos käsipuu ja rinnatisega. 2004. aastal tehti hoones remonttöid keldrikorrusel. Mansardkorrus on välja ehitatud korteriteks. Administratiivhoone ja kõrval paiknev elektrijaama tootmishoone oli algselt ühesuguse arhitektuurse lahendusega. Sissepääs jaama territooriumile toimus läbi kahe hoone vahel asunud väravaansambli.

Mälestise ajalugu

Tallinna Linna Elektri Keskjaama hoone ehitati aastatel 1912-1913 arhitekt Hans Schmidti (sündinud 1880) projekti järgi praeguse Põhja puiestee äärde tollase Tallinna Linna Gaasivabriku (ehitatud 1865) kõrvale. Kuni 1918. aastani köeti jaama kivisöega ning alates 1919. aastast turba ja puiduga.1924. aastal võeti kütusena kasutusele põlevkivi. Nii areneva tehnoloogia kui ka tarbimise kasvu tõttu tehti jaamale aastatel 1919-1934 neli laiendust, mis valmisid aastatel 1924, 1929 ja 1934 arhitekt Eugen Habermanni (1884-1944) projektide järgi. 1941. aastal elektrijaama tootmishoone lõhati. Jaam taastati osaliselt juba sõja ajal ja lõplikult mõned aastad hiljem. Aastatel 1947-1948 valmis jaama 102,5-meetrine tellisest korsten. 1959. aastal hakkas elektrijaam varustama linna soojusega. Elektri tootmine lõpetati jaamas 1979. aastal, kuid soojatootmine jätkus kuni Nõukogude perioodi lõpuni. Korduvalt laiendatud ja ümberehitatud elektrijaama tootmishoone kõrval on jaama administratiivhoone säilitanud suurel määrel oma algse arhitektuurse ilme.

Allikad

Vikipeedia. Tallinna elektrijaam. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Tallinna_elektrijaam (05.02.2015)

Pantelejev, A (2010) Tallinn, Põhja pst 27 muinsuskaitse eritingimused hoone remont-restaureerimiseks. TKVA Arhiiv Toimik N9-6664

Künnapu, L (2001) Tallinnas, Põhja pst 27 hoone pööningukorruse väljaehitamiseks elamispinnaks arhitektuuriajaloolised eritingimused TKVA Arhiiv Toimik N9-555

1. "Tallinna elektrijaam 90-aastane", artikkel, 17.03.03, Eesti Päevaleht.