Mälestise nimi Elamu ja ärihoone Pärnu mnt. 8/ Väike- Karja t. 9, 1937 a.
Ehitisregistri ehitis elamu-asutusehoone (101016541)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Mälestise tunnus

1930. aastate teise poole esinduslikkust taotleva funktsionalismi silmapaistvamaid korterelamuid, arhitekt Eugen Sachariase loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Liitub orgaaniliselt varem valminud funktsionalistliku Pärnu mnt 6 hoonega, moodustades osa tekkinud tänavseinast. Hoone kuju ja plaanilahendus on funktsionalistlikud, välisilme taotleb esinduslikkust - on liigendatud liseenitaoliste vertikaalidega, aknaid ümbritsevad raamistused. I korruse paiknevad avarate vitriinakendega äriruumid, II korrusel osaliselt kontoriruumid, kõrgematel korrustel suured korterid, mida on küll nõukogude perioodil osaliselt poolitatud.
Hoone ehitamise käigus lammutati osaliselt säilinud linnamüüri lõik ning ühekorruseline historistlistlik kivihoone tänavate nurgal.

Mälestise ajalugu

Pärnu mnt 8/Väike-Karja 9 7-korruselise polüfunktsionaalse kivihoone projekteeris arhitekt Eugen Sacharias 1936. aastal, hoone valmis 1937.

Asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei ole kehtestatud

Meedia

"Põleng Pärnu maanteel seiskas kesklinnas mõneks tunniks liikluse" (Tallinna Postimees, 24.12.2012)http://www.tallinnapostimees.ee/1084222/poleng-parnu-maanteel-seiskas-kesklinnas-moneks-tunniks-liikluse/