Mälestise nimi Elamu Pärnu mnt. 36/ Roosikrantsi t. 23, 1935. a.
Ehitisregistri ehitis Elamu (101022128)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Mälestise tunnus

Tegemist on Robert Natuse loomingu suurepärase näitega, klinkertellisest ekspressionistliku elamu ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

Vaadeldav hoone on viiekorruseline, ehitatud raudbetoonist ja telliskivist ning vooderdatud väheesineva vastupidava klinkerkiviga. Teravnurksel krundil paiknev hoone koosneb kahest tiivast, mille vahel asuvasse sisenurka jääb kitsas hoov. Eluruumide aknad avanevad mõlemale tänavale. Maja all on täiskelder. Pärnu mnt 36 maja puhul on tegemist ekspressionistliku arhitektuuri näitega tellisarhitektuuri alal, stiilimäärajaks on olnud poliitilised konnotatsioonid. Teravnurkne ülaosa on hoonel lõpetatud 1930. aastatele omaselt astmeliselt. Aknaavade raamistus on puidust. Kogu tellislao muster ja skulptuuri sissepõimimine on nn Hamburgi-pärane.

Mälestise ajalugu

Maja arhitektiks on Robert Natus (1890–1950) ja selle tellijaks ärimees Koch. Pärnu mnt 36 on ehitatud odavalt üürimajaks, klinkerkividest fasssaad oli tellija soov. Antud ekspressionistliku tellisarhitektuuri stiili määrajaks on olnud poliitilised konnotatsioonid. Esimene projekt kinnitati Tallinna linnavalitsuses 16.07.1935. aastal. Teine projekt on kinnitatud 05.01.1937. aastal, mis tõenäoliselt fikseerib ehituse käigus sisse viidud muudatused. Need on eelkõige seotud äride väiksemaks tükeldamisega, mis osutab ehituse kavandamisaegsele liialdatud optimismile majanduskasvus. Efektne nurk hoonel muudeti pisikeseks töökojaks, kust vaid luugiga pääseb keldrilattu.

Allikad

Kalm, M. (1999) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Pärnu mnt 36 / Roosikrantsi 23. TKVA Toimik N9-4982