Mälestise nimi Kino "Kosmos", 1962.a .
Ehitisregistri ehitis KINO KOSMOS (101042109)

Inspektor: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Kinomaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Sõjajärgse modernistliku tüüpprojekteerimise parimaid näiteid. Moskvas Leedu tarbeks projekteeritud kinohoone ümbertöödeldud variant (arhitekt Ilmar Laasi, 1962-64).

Mälestise kirjeldus

Hoone üldkuju määrab lai astmeliselt tõusev kaarjate ridadega saal. Kontrastiprintsiibile ülesehitatud arhitektuurse lahenduse tugevaimad iseloomujooned on saali tumm puhasvuuktellistest ning püstvagudega liigendatud seinamaht, klaasitud seinaga ooteruumi ja vestibüüli osa ning sissepääsu julgelt kaarduv õhuke betoonist varikatus. Lähiümbruse reljeefi arvestades jätkub kinohoone kujundus sujuvalt terrassi ja Pärnu mnt vahelisel haljasalal, kus paiknevad astmeliselt kolm suurt vaagnakujulist purskkaevu ning hõbekuused.

Mälestise ajalugu

Tallinna panoraamkino "Kosmos" oli valmimisajal (1964) Eesti ainus laiformaatekraaniga kino. Kino restaureeriti ja kohandati IMAX tüüpi kinoks 2014. aastal.

Pärnu mnt 45 krunt

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”