Mälestise nimi Administratiivhoone Rävala pst. 9, 1968. a.
Ehitisregistri ehitis administratiivhoone (101024389)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

1964-1968 EKP Keskkommitee majaks projekteeritud modernistlik kõrghoone, nõukogude perioodi büroo-arhtektuuri silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Üks esimesi vabalt seisva püsttahvliga karkasskonstruktsioonis modernistlikke büroohooneid Eestis. Paikneb 1948. aastal koostatud Tallinna Kultuurikeskuse planeerimiskava kohaselt Estonia teatri vastas väljaku keskteljel. Asukohast tingituna on hoone üheteistkorruselise põhiosa lintakendega fassaad rõhutatult sümmeetriline. Tagaküljel aga liituvad sellega vabaplaneeringulised saalideplokid. Hoone peafassaadi läbib keskelt vertikaalne akendeta seinaosa, mis pidi moodustama tausta kunagi maja ees seisnud V. I. Lenini ausambale. Hoone vasakpoolses tagatiivas paiknevat kuuesajakohalist originaalse sisekujundusega konverentsisaali sildab raudbetoonist hüparkoorik. Põhikorpuse esimese korruse hõlmab roosa Kuuba päritolu marmoriga kujundatud vestibüül, millest on klaasseinaga eraldatud hoone keskosas asuv intiimne iluaed. Ehitise kõrgosas paiknevad koridorisüsteemis haldusruumid.

Ehitati 1964-1968 arhitektide M. Pordi, U. Tõlpuse, R. Karbi ja O. Kontšajeva projekti järgi.

krunt