Mälestise nimi Elamu Salme t. 15, 1930. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Esinduslik näide Tallinna tüüpi elamust, arhitekt Karl Treumann-Tarvase loomingu ilmekas näide.

Kirjeldus

Silikaattellistest trepikoja ja täiskeldrikorrusega Tallinna-tüüpi puitelamu on tavapärase 2-korruse asemel 3-korruseline. Kõrge sokkel on krohvitud ja poolkelpkatus kaetud valtsplekiga. Sümmeetrilise esifassaadi keskel on sihvakas silikaattellistest trepikojamaht koos ümarkaarse astmikportaalina lahendatud peasissepääsuga, millel valgmikuga tahveluks. Selle kohal on läbi teise ja kolmanda korruse ulatuv trepikoja aknaava, mille ees neli väikeseruudulist kahe poolega akent. Trepikojamahu lõpetab sakmikfriisiga eraldatud lainjas frontoon, mille viiluväljal ümarkaarne aken. Teised hoone seinad on puitprussidest ja kaetud profileeritud horisontaallaudisega. Esifassaadil on akende vahelisetel seinapindadel kasutatud ka horisontaallaudist. Säilinud on räästa- ja nurgapilastrid. Hoones on kokku 13 korterit.

Elumaja on ehitatud 1932. aastal insener Karl Treumann-Tarvase (1885-1975) projekti järgi.

Allikad

Sotter, J (2001) Arhitektuuriajaloolised eritingimused Salme 15 elumaja kohta. TKVA Arhiiv Toimik N9-554-A

Eesti Projekt AS (2004) Hoone viimistluspass. TKVA Arhiiv Toimik N9-2946

Raudsepp, M (2001) Salme tn. 15 elamu katusekorruse ümberehitusprojekt. TKVA Arhiiv Toimik N9-554-B