Mälestise nimi Eramu Seene t. 8, 1927. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Arhitekt Robert Natuse enda koduks projekteeritud villa traditsionalistliku villa ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

Villa Seene tn. 8, algselt 6, kavandas baltisaksa arhitekt R. Natus koduks iseendale ja oma perele. Natus projekteeris Nõmmel ja eriti just selles piirkonnas palju eramaju, Seene 8 on tema loomingus üks kaunimaid. Romantiline, kõrge kivikatusega ja kompaktse ehitusmahuga puumaja on üks kaunimaid selle perioodi eramuid Nõmmel. Heimat-stiili ja juugendarhitektuuri sugemetega traditsionalistlik villa esindab tüüpilist kodanlikku saksa maitset, olles omas ajas ühtaegu nii moodne kui ka turvaliselt traditsiooniline. Maja I korrusel paiknesid algselt esindusruumid ja arhitekti töökabinet, II korrusel pere magamistoad. Hoone plaanilahenduses on palju tollal juba vanamoodsatena mõjuvaid jooni, näiteks paiknevad tualett ja pesemisvõimalus (kui viimast üldse oli) algses projektis magamistubadest kaugel. Hoone taga on suur aed, mille uhkest algkujundusest säilinud vaid üksikuid elemente.

Hoone on ehitatud 1927. aastal.

krunt