Mälestise nimi Elamu Sõmera t. 5, 1927. a.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Mälestise tunnus

1920-30ndate väikese kortermaja ilmekas näide, kuuludes Sõmera tänava väikemajade terviklikku linnaehituslikku ansamblisse.

Kirjeldus

Tegemist on lihtsa nelja korteriga ühekorruselise viieteljelise elamuga. Hoone asub paekivist soklil, mis on olnud algselt krohvitud. Ka hoone ülejäänud osa on krohvitud, majal katab plekk-kattega viilkatus. Hoone esifassaadil, sissepääsu kohal on diagonaalse raamjaotusega kujundatud valgmikuosa ning selle kohal ümarkaarne katuseaken. Hoone aknaid raamistab valge krohviraamistus, mõnel aknal algne puitraamistus.

Ajalugu

Linna elamute ja teiste hoonete projektide koostamiseks moodustati 1924. aastal Linna Ehitusosakonna koosseisus Linna Projekteerimise Büroo, mille juhatajaks kinnitati arhitekt Herbert Johanson. Tallinna ehituslik areng 1920ndtatel ja 30ndatel toimus eeskätt linna juba väljakujunenud elupiirkondades kasutamata alade – näiteks varasemate suurte juurviljaaedade või teiste vahel mingil põhjusel täis ehitamata jäänud kruntide -- hoonestamise teel. Vabu alasid oli ka 20. sajandi algul kujunema hakanud Pelgulinna elurajooni äärealadel. Pelgulinna hoonestamise ajal ehitati ka käesolev hoone, mis valmis 1927. aastal.

Sõmera tn 3, 4, 5