Mälestise nimi Elamu Toompuiestee 6, 1929. a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Esimene lamekatusega funktsionalistliku hoone näide, hoone on projekteerinud arhitekt Herbert Johanson.

Mälestise kirjeldus

Toompuiestee 6 hoone on kahekorruseline, kellerdatud ja projekteeritud kahepereelamuks. Ehitise puhul on tegemist silmapaistva arhitektuurse lahendusega – eramu suure liiklustee ääres on säilitanud tänu müüridele privaatsuse. Planeeringus on kasutatud erinevaid tasapindu, krundi jaotust kivimüüride abil esi- ja tagaaiaks. Vastu Toompuiesteed paikneb 2. korrusele viiv trepikoda, magamis- ja elutoad avanevad ees- ja tagaõuele. Toompuiestee poolt tõuseb paekivist astmetega trepp, mida ääristab funktsionalistlik metallvõre. Ka avatäited on stiili järgivad. Õues paiknes algselt vahemüür pergolaga, mis praeguseks on hävinud. Väikeelamu moodustab silmapaistva koosluse kõrvalasuvate vabariigiaja elamutega Wismari 9 ja Wismari 11.

Mälestise ajalugu

Antud piirkonnas asus rootsiaegne bastionite vööndi üks kindlustusi – Wismari raveliin. Varasemast hoonestusest antud krundil andmeid ei ole. Maja paikneb nimelt kindlustuste esisel esplanaadil, kus hooneid püstitada ei tohtinud. 1929. aastal arhitekt Herbert Johansoni (1884–1964) poolt projekteeritud modernistlikku hoonet peetakse esimeseks lamekatusega funktsionalistlikuks elamuks Eestis.

Mutso, L. (2005) Fassaadi põhiprojekt. Toompuiestee 6. TKVA Toimik N9-3554
Rõõmus, K; Kreis, E; Sirp, H. (1984) Arhitektuurne osa. Köide AE – I. Toompuiestee 6. TKVA Toimik N3.4246⁄II-k
Kreis, E. (1984) Heakorrastuse projekt. Köide AE – 2. Toompuiestee 6. TKVA Toimik N3-4245⁄II-k