Mälestise nimi Tallinna Balti jaama lähirongide paviljon, 1962. a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Suurepärane näide headest insenertehnilistest lahendustest õhukese raudbetoonist võlvkooriku näol, ajastule iseloomulikust modernistlikus võtmes.

Mälestise kirjeldus

Lähirongide paviljoni avarat 20x20 m suurust ootesaali katab neljale postile toetuv õhuke raudbetoonist võlvkoorik. Välisviimistluses domineerivad suured klaaspinnad kõrvuti heledate siledate dolomiitplaatidega, millest ulatuvad välja klombitud paekivikvaadrid. Sama välislahendus kordub ka kõrvalasuva jaama peahoone fassaadidel. Paviljoni interjöör moodustas ühe suure ruumi, mille keskel olid ootajate istekohad ning kahel pool piletikassade boksid. Lisaks klaasseintele valgustasid ootesaali ka seinte ülaosas paiknevad kaaraknad. Paviljoni ühendab peahoonega madal 1-korruseline osa, mille kohalt algab ootepaviljonide perroonide poolne varikatus. Samasugune varikatus on ka peahoone peasissepääsu ees ja peahoone perroonide poolsel küljel. Vanalinna poolt viib jaama tunnel, mille üks ots viib lähirongide ootepaviljoni keldrikorrusele. 2000. aastatel ehitati ootepaviljoni saali vahekorrus ning hoones avati turg.

Mälestise ajalugu

Balti jaama lähirongide paviljon valmis 1962. aastal Leningradi projekteerimisbüroo "Lengiprotrans" arhitektide P. Ashastin, B. Votinov ja E. Lohhanova projekti järgi. Sama autorite kollektiivi kavandite alusel valmis 1970. aastal ka Balti jaama peahoone ümber- ja juurdeehitus.

Lutsar, J. Eesti giid. Balti jaam Toompuiestee 35. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=192