Mälestise nimi Vana-Kaarli kalmistu väravaehitis- kabel, 1893. a.

Tegemist on historitsistliku väiksema sakraalehitisega, vanim säilinud kabel Tallinnas.

Kirjeldus

2-korruseline kahe kellatorniga historitsistlik paekivist sakraalehitis, milles asuvad surnuaia kabel, peieruum ja kellaruum II korrusel. Hoone vundamendid ja kandeseinad on puhta vuugiga paekivist, katusekate plekk. Hoone vahelagi on betoonist, tiibade laed puittaladel, vooderdatud kipsplaadiga. Hoones asub kellatorni viiv paeastmetega keerdtrepp. Kahte telkkiivriga kellatorni ühendab sepisvärava kaare kohal petiknissidega ehisviil. Idatornis on jalgvärav, läänetornis ümarkaaruks, mis viib kellatorni. Ehitise lääneküljel asub ruudukujulise põhiplaaniga rituaalkabel, idaküljel surnukabel. Kahepoolsete kaarustega sissepääs kabelisse ja abiruumi asetseb lõunaküljel. Ehitise interjöör on tagasihoidlik, valge lakoonilise seinapinnaga. Abiruum on ümber ehitatud peieruumiks, mis on muutnud hoone algset kujundust. Väravaehitis-kabel asub Tallinna Siselinna kalmistul.

Ajalugu

Vana-Kaarli kalmistu väravaehitis valmis 1883. aastal ning on sellega vanim säilinud kabel Tallinnas. Vana-Kaarli kalmistu väravaehitise on projekteerinud Friedrich Axel von Howen (1845-1911), kes on üks produktiivsemaid loojaid Eesti 19.sajandi sakraalarhitektuuris. Polüfunktsionaalse (kabel, kellatornid, värav, abiruum) arhitektuurilise lahenduse lähtekohaks oli paar aastakümmet varem valminud Kaarli kiriku paaristorniga läänefassaad. Kabel pühitseti 1893. aastal.