Mälestise nimi Nikolai Imetegija kirik Koplis, 1936. a.
Ehitisregistri ehitis kirik (101035436)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise kirjeldus

Hoone on projekteeritud vene ajaloolist puitarhitektuuri eeskujuks võttes. Puitkarkassehitise fassaadid on vooderdatud püst-, rõht- ja diagonaallaudisega. Samuti on kujunduses kasutatud vahvärki meenutava sõrestiku imitatsiooni. Esile on tõstetud kõrgem nelitise osa. Teravad viilkatused on kaetud plekiga. Eritasapinnaliste katuste harjadel on saledatel jalgadel sibulkuplid. Kirikuhoonel puudub kellatorn, kuid eeskoja kohal paikneb avatava luugiga kellalöömise ruum. Säilinud on aknaluugid ja erikujulised ukse- ning aknaavad. Vene ajaloolise arhitektuuriga seob hoonet erikujulise peaukse kohal olev kokosnikukujuline varikatus. Interjööris on säilinud ikonostaas, lae- ja seinalaudis, siseuksed, puidust ventilatsioonikanalid, pööningutrepp, kirikukellad ja lühtrid. Ikonostaas ja teised siseruumi detailid on seotud nelitise nurkades asuvate kergete puidust kandepostidega. Igal postil on neli diagonaalset konsoolilaadset prussi. Kirikuhoonet ümbritseb metallaed. Tagaküljel jääb üle hoovi ka kiriku juurde kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise ajalugu

Praeguse kiriku eelkäija, Püha piiskop Nikolausele pühendatud Vene-Balti laevatehase kiriku õnnistas 1913. aastal sisse Riia peapiiskop Johannes. Algselt koguduseta tegutsenud kiriku juurde moodustati kogudus 1926. aastal. 1927. aastal lõpetas tehas tegevuse ning vastloodud kogudusel tekkis vajadus uue kirikuhoone järele. Uus hoone valmis 1936. aastal arhitekt Aleksandr Wladovsy (1876-1950) projekti järgi endise Vene-Balti laevatehase tuletõrjedepoo kohale. Kirikuhoone pühitseti sisse 1936. aastal. Kirikut kasutab Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) Tallinna Kopli Püha Nikolause kogudus. Varem Tallinna linnale kuulunud kiriku kinnistu anti 2012. aastal üle MPEÕK omandisse.

Tallinna Püha piiskop Nikolause kirik Koplis. [www]

Pantelejev, A (2001) Arhitektuurilooliselt väärtuslike detailide inventeerimine ning seisukorra hinnang. TKVA Arhiiv Toimik N9-953

Meedia

- Linnavalitsus annab Koplis asuva kirikuhoone Moskva õigeusukirikule (Tallinna Postimees 23.10.2012)