Mälestise nimi Elamu Tõllu t 12, 1920. -1930. a-d

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Ajastule iseloomulik, Kalamaja eeslinnale tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Kolmekorruseline kivist trepikojaga ja mansardkatusega puitelamu on kivitrepikojaga Tallinna tüüpi maja silmapaistev näide. Hoonel on tänavaseina keskteljel iseloomulik eenduv trepikoda, mille ümara vormiga katust katab kalasoomus‐mustriline plekk. Väiksemas mahus kordavad trepikoja vormi puidust erkerid tänavafassaadi külgedel. Mansardkorrusel tasandil on erkerite osas stiiliühtsete piiretega rõdud. Kortermaja lahendus ei ole siiski unikaalne. Analoogse projekti järgi on väikeste kujunduslike ning plaanilahenduslike variatsioonidega hooneid Tallinnas ehitatud teisigi. Maja välisuste akanaavadesse on paigutatud vitraažklaasid. Säilinud on enamik maja rajamisaegsetest puitdetailidest.

Mälestise ajalugu

Hoone on projekteeritud 1937. aastal arhitekt Karl Treumanni (1885–1975) poolt. Tegemist on ühega viiest samatüübilisest majast Salme tänaval või selle lähipiirkonnas.

Allikad

Tallinna Linna Elamute Valitsus. (1989) Arhitektuursete väikevormide inventuur, Kalamajas. Kungla 18, Tõllu 14, Kungla 20, Leigeri 1, Kungla 22, Kalevi 33, Kalevi 31, Kalevi 29, Kalevi 27. TKVA Toimik N8-158