Mälestise nimi Elamu Vaarika t. 6/ Maasika 8, 1931-1932

Menetleja: Eeslinnade peaspetsialist, Aljona Kamenik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Iseloomulik, arhitekt Erich Jacoby projekteeritud hoone, ainulaadsest funktsionalistlikust hooneteansamblist Vaarika ja Maasika tänavatel.

Mälestise kirjeldus

Vaarika 6 on ühekorruseline, kellerdatud, madala sokliga peegelpildiline funktstiilis kahe leibkonna elamu. Hoone koosneb kahest madalamast ühekorruselisest ning keskmisest kahekorruselisest hoonemahust. Esifassaadil välisuksed on metallist, samuti on vahetatud algupärased puitaknad plastikraamidega akende vastu. Vasakul majapoolel on funktsionalismile iseloomulik lai kolmepoolne aken plastikraamiga. Hoone fassaad on funktsionalistlikule stiilile kohaselt lakooniline, iseloomulik on hoone keskosa rõdu metallpiire. Hoonel on madal plekk-kattega katus. Hoone välis-ja kapitaalseinad on tsementõõneskividest. Hoone seisukord on hea.

Elamu asub Tallinnas, Kristiine linnaosas, Vaarika tn 6/ Maasika 8.

Mälestise ajalugu

1920–30ndatel hoogustus uute tänavate planeerimine ja elamuehituskoperatiivide moodustamine. Nii tekkisid muuhulgas omanäolised ansamblid Maasika ja Vaarika tänavatele. Elamu püstitati 1932.a ja krundi kasutajaks oli Elamu Ehitajate Korporatiiv ,,Uus Tare” kuni aastani 1994. Vaarika tänava funktsionalistlik elamu projekteeris Erich Jacoby.