Mälestise nimi Villa Näituse t 23, 1939. a
Ehitisregistri ehitis külalismaja (101009359)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

1930. aastate lõpu esindusvilla, üks suurejoonelisemaid eramaju Nõmmel, II maailmasõja eelse elamuarhitektuuri ja jõuka pere kodukultuuri hea näide. Kuulub arhitekt E. Lohu loomingu hulka.

Mälestise kirjeldus

Suure aia keskel paiknev nn. kapten Tiidemanni villa on oma ruumiprogrammilt üks suurejoonelisemaid maju, mis Nõmmel 1930. aastatel ehitada suudeti. Hoone on pooleldi funktsionalistlik, pooleldi aga esindab jäigale esinduslikkusele pürgivat stiilisuunda, mida professor M. Kalm on hakanud nimetama esindustraditsionalismiks. Sümmeetrilise fassaadi nurkadel eenduvad sambale toetuvad rõdud ja maja keskteljele kavandatud ripperker rõhutavad hoone paleelikku suursugusust ning samal ajal liigendavad hoone muidu üsna raskepärast risttahukakujulist põhimahtu. Dekoratiivsed aknapealdised, kivist rõdupiirdele kujundatud ehis-urnid, vahekarniisid ja muud kaunistuselemendid fassaadil esindavad traditsioonilist arusaama pidulikust ja väärikast arhitektuurist, samas kui lamekatus, suured aknad ja voolava ruumi printsiibil organiseeritud õhu- ja valguserikas interjöör on selgesti moodsale arhitektuurile viitavad võtted. Otsafassaadil J. Raudsepalt tellitud massiivne skulptuur. Ka siseruumid on tolle aja kohta üsna ohtrasti, ent stiilselt dekoreeritud, lagesid katab redutseeritud, ent siiski üldsuunitluselt historitsistliku ilmega stukkdekoor. Suurest krundist on osa eraldatud, piirdeaed vahetatud.

Hoone on ehitatud aastatel 1938-1940 arhitekt Elmar Lohu projekti järgi.

krundi ulatuses