Mälestise nimi Piiritusevabriku rektifikatsoonihoone fassaadid, 1875-1876, 1924

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Ajaloolise Roseni piiritusevabriku ansamblisse kuulunud hoone.

Kirjeldus

Piiritusevabriku tehasehoone on paeehitis, mida iseloomustavad jõuline plastiline liigendus, rikkalikud neogooti detailid (mashikuliivööndid, konsoolidele toetuvad karniisid, I korruse monumentaalne segmentkaarsete tellissillustega akende rida), pae dekoratiivsuse kasutamine. Märkimisväärne on tentraalne kahekorruseline torniosa, mida kroonib haritornikesega treppviil ja liigendavad I korruse suur kaaraken, II korruse ümarkaarsed paarisaknad ning ümaraken. Mõlemal pool torni on ühekorruselised tiibosad, millest vasakpoolset pikendati 1884. a. (arh. A. v. Howen).

Hoone on ehitatud mitmes osas, 1875-76 ning juurdeehitus 1924. aastal.