Mälestise nimi Rotermanni tehase direktori elamu-kontorihoone koos väravaga, 1910-1911

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Rajatis, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Silmapaistev näide Soome rahvusromantismile viitava arhitektuuriga esindushoonega, kuuludes Rotermanni tööstushoonete ansamblisse.

Kirjeldus

Tegemist on põhiosas kolmekorruselise, katusekorrusega elamu-kontorihoonega, mille arhitektuur viitab Soomes levinud rahvusromantismile. Peahoone asub kõrgel, klombitud paest soklil. Sokliosa hõlmab endas hoone esimest korrust. Hoone fassaadid on laotud punasest tellisest. Aknasillused, nurgatorni ülaosa ning osa viilualusest on kujundatud klombitud ning mõnel juhul tahutud paekivist. Hoone põhimahtu ilmestab nurgatorn ja sellega külgnevad paedekooriga viilud. Põhjapoolsel küljel asub väravaosa, mille püloone kaunistavad paest tervikuna tahutud kaksiksambad ja juugendstiilis laternad, lõunapoolsel küljel asub madalam ühekorruseline hoonemaht. Hoonel on kõrge kelpkatus ühes esifassaadile suunatud viiluosaga, valdavalt kivikattega. Katuse nurgatorn on kaetud valtsplekk kattega.

Hoone asub Tallinnas, Kesklinnas, Mere puiestee 4. Hoone paikneb veidi eelam Mere puiesteest.

Ajalugu

Rotermanni direktori elamu-kontorihoone on ehitatud 1910-1911. aastal. Projekti autorina on märgitud insener Ernst Boustedt, ent hoonet on tõendamata andmetel omistatud ka Soome sajandialguse suurnimele Eliel Saarinenile. Rotermanni tehase kvartalis asub terve rida ehitismälestisena riiklikku kaitse alla võetud üksikobjekte. Vaadeldav monumentaalne värav paikneb Rotermanni kvartali läänepiiril. Rotermanni kvartali uusaegne ehituslik kujunemine on toimunud 19.sajandi keskpaigast kuni 20.sajandini. Kogu ehitustegevus oli seotud kvartalis toimuva tootmistegevusega. 1912. aastal toimusid krundil järjekordsed suured ümberehitused. Insener E. Boustedti projekti järgi lammutati tänavapoolse hoone turupoolne otsasein ja ehitati asemele tugisambad. Hoonet pikendati kolme sülla võrra ja lammutati vana värav. Lammutatud värava asemele valmis E. Boustedti projekti järgi uus paekivist esinduslik värav. Kolmest osast koosneva klombitud paest vahimajaga liituva väravale paigaldati belgia skulptori C. Meunie reljeefid „Sadam” ja „Tööstus” vähendatud autorikoopiad ja juugendstiilis laternad.
1990ndatel toimus väravate järjekordne ümberehitus. Värava lõunapoolne osa demonteeriti ja ehitati uuesti maketina kokku uuele kohale laiendades väravaava. Direktori hoone küljes olnud vahimajake lammutati.