Mälestise nimi Mihkli kalmistu

Mälestise tunnus

Mihkli kalmistu on piirkonna oluline kultuuriajalooline mälestis, kus asuvad Vabadussõja mälestussammas ja II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Kirjeldus

Kalmistu vanem osa on täies ulatuses peale maetud, kohati ilmselt korduvalt. Enamus matuseid vanemas osas on 20. sajandi algusaastatest kuni 1960. aastateni. Pealematmistel ei ole järgitud endiste platside piire. Säilinud on varasemate piirete jäänuseid – kettpiirete ja raudlattpiirete poste, piirdekive. Vanemad, enamasti raudristid, ei sobitu sageli praeguste platsidega. Teedevõrk kalmistul on suures osas isetekkeline, kujunenud sissetallatud radadest ja ei võimalda määratleda kindlapiirilisi kvartaleid. Rajatud teedest on kalmistul vaid peaväravast edelapoole jäävad kaks teelõiku.

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Emmu külas, asulast eemal, põldudega ümbritsetud alal.

Ajalugu

Mihkli kalmistu rajati 1801. aastal, pühitseti ja avati 1803. aastal. Juba 1812. aastal oli kalmistu täis maetud ning maad tuli juurde võtta. 1889. aastal osteti kalmistu tarbeks jälle maad juurde. 1826. aastal tehti kalmistule ümber kiviaed. 1866. aastal laskis Kelbaste parun B. Üxküll teha kalmistu graniitpostidel raudväravad, mis on tänaseni säilinud. Kiviaeda on korduvalt uuendatud ja vastavalt kalmistu suurusele juurde ehitatud. 1926. aastal püstitati kalmistu väravast suunduva peatee joonele mälestussammas Mihkli kihelkonna Ilma- ja Vabadussõjas langenutele. 1950. aastatel, kartuses, et sammas hävitatakse, maeti see maasse ning taastati algsel kujul 1988. aastal. Kalmistu kirdeotsal asub mälestussammas II maailmasõjas hukkunutele.

Allikad

Rajari, Henrik ja Rajari, Eduard (2001). Mihkli kalmistu. Inventeerimine. Pärnu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-12995