Mälestise nimi Mihkli kirikuaed
Mälestise vana number Arh. 418
Liigitus ajaloomälestis, ehitismälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Ajastuomane, 18.-19. sajandist pärinevate hauatähiste, põlispuude ning jälgitavate piiretega kirikuaed.

Mälestise kirjeldus

Mihkli kirikuaia üldpindala on 0,66 ha. Kirikuaeda piirab kivimüüritis-kuhjatis, kõrgusega 0,6-1,0 m (arhitektuurimälestis Mihkli kirikuaia piirdeaed, reg nr 16662). Kirikuaial on lõunaküljel kaks väravat: ühe moodustavad krohvitud ja võredeta paekivipostid, teise graniidist koonusjad postid (0,3*0,3*1,5 m), millede vahel on ühe poolega sepisvõre (kunstimälestis Värav 19/20 sajand (raudsepis, graniit), reg nr 19498). Kirikuaias paiknevad kirik (arhitektuurimälestis Mihkli kirik, reg nr 16662) ja 3 paekivist kabelit (arhitektuurimälestised Mihkli kirikaia kabel I, II, III, reg nr 16664, 16665, 16666). Mihkli kirikuaia I kabeli sissepääsu kohal asub kunstimälestis V. Lantingshausenite vapp, 1831 (dolomiit), reg nr 19499. Ajast enne II maailmasõja lõppu pärinevad järgmised hauatähised: metallhauatähised (7), sh sepiseid (3); kivist hauatähisei (1) ja 3 hauaplaati, neist üks kompleksis graniitpostide vahel paikneva malmaiaga.

Mihkli kirikaed asub Pärnu maakonnas, Koonga vallas, Mihkli külas ning ümbritseb Mihkli kirikut.

Mälestise ajalugu

Varasemad andmed kirikaia kohta pärinevad 1696. aastast. Tänane, tasandatud ja suures osas tähisteta ala pärineb 1950.-60. aastatest, kui "korrastati" laokilejäänud matustega ala.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 13. juuli 2006. a käskkiri nr 218 (RTL, 26.07.2006, 59, 1086) "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" on ajaloomälestisele Mihkli kirikuaed, reg nr 8318, arhitektuurimälestistele Keblaste mõisa valitsejamaja, 16658, Keblaste mõisa ait-kuivati, 16659, Keblaste mõisa kelder, 16660, Mihkli kirik, 16662, Mihkli kirikuaia piirdemüür, 16663, Mihkli kirikuaia kabel I, 16664, Mihkli kirikuaia kabel II, 16665, Mihkli kirikuaia kabel III, 16666, Mihkli pastoraadi peahoone, 16667, Mihkli pastoraadi park, 16668, Mihkli pastoraadi pargi vaas, 16669, Mihkli pastoraadi kelder, 16670 ja Mihkli pastoraadi tall-tõllakuur, 16671, kehtestatud ühine kaitsevöönd.

Aruanded

Mandel, M. 2011 Järelvalvetööde aruanne Ants Kaljuranna mälestuskivi aluse kaevetöödel Mihkli kirikaias Koonga vallas Pärnumaal