Mälestise nimi Pärnu Ülejõe vallakooli hoone, kus aastail 1850-1863 elasid J. W. Jannsen ja L. Koidula

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Mälestise tunnus

Pärnu omaaegse vallakooli näide, millel on säilinud originaalne maht ja taastatud ajastuomane fassaadilahendus. Aastatel 1850- 1863 elasid hoones Eesti tuntud kultuuritegelased J.W.Jannsen ja L.Koidula.

Mälestise kirjeldus

Lihtsa põhiplaani ja konstruktsiooniga kivikatuse ja laia horisontaallaudisega kaetud puithoone. Kõrge poolkelpkatuse katendiks S-kivi. Fassaadikujundus on lihtne, kuueruudulise aknajaotusega aknaid ilmestavad uued luugid. Kahel pool külgedel, üldkabariitidest veidi madalamad, viilkatustega juurdeehitised. Otsaviiludel ja küljed on kaetud laia püstlaudisega. Peasissepääs tänavalt, lisaks sissepääsud hoovist ja parempoolsest otsaehitisest. Avatäited ja hoone nurgad on markeeritud laiade piirdelaudadega.

Hoone paikneb perimetraalselt tänavajoonel Vana-Pärnu linnaosas.

Mälestise ajalugu

Maja ehituslugu on säilinud andmete osas üsna lünklik. Ülejõe külakool eksisteeris juba 1821.a ning 1849.a otsustati koolile ka oma hoone püsitada. Rae 22.03.1849 korraldusega nr 533 eraldati koolimaja ehituseks 745,35 ruutsülla suurune maatükk (krunt nr 49) ja Reiu metsast ka 30 palki. Juba 1851.a võib Johann W. Jannsen kooliaruandele alla kirjutada in Bremerseite Schulhaus am 25 Mai 1851. XX saj alguses olid hoones korterid.
Hoone, Maja - Lydia Koidula memoriaalmuuseum, kus elas L. Koidula aastail 1850-1863, võeti ajaloomälestisena muinsuskaitse alla ENSV Ministrite Nõukogu 31.12.1964 määrusega.
Põhjalikud remondid olid hoones 1973-1975 (vahetati hoonel laudis, krohviti siseseinad, vahetati osaliselt põrandad, ehitati välja pööningukorrus, paigaldati uued kommunikatsioonid), 2000 (kuivkäimla likvideerimine, elektriküte), 2005 (uus katus).

- artikkel , "Koidula muuseum ootab remonti", 25.08.2005