Mälestise nimi Pärnu Elisabeti koguduse pastoraadi peahoone, kus aastail 1809-1846 elas J. H. Rosenplänter
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis
Ehitisregistri ehitis Kauplus-kontor (103015835)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Eesti kultuuri- ja ajaloo seisukohast oluline hoone, kus elas ja töötas J.H.Rosenplänter - baltisaksa kirjamees, estofiil, pastor. Ühtlasi on tegemist ajastule ja piirkonnale omase näitega, sh selle ümberehitamine.

Mälestise kirjeldus

Algselt mantelkorstnaga, kõrge sadulkatusega, barokne hoone. 1846-48.a ümberehitustööde ajal mantelkorsten-köök lammutati ning maja sai hilisklassitsistliku välisilme.
Hoone on poolteistkorruseline vooderlaudisega rõhtpalkehitis. Fassaadi kaunistab kolmnurkne ehisviil, hammaskarniis, akende piirde- ja nurgalauad ning klassitsistlik tiibuks. Maja nurkades on klassitsistlikud pilastrid. Aknad: 4 pseudoakent, 2 ümar-, 4 ruudukujulist akent (lääne ja ida viildel), 30 kuueruudu-jaotusega akent, 3 keldriakent, 4 tuulutusava soklil. Akendel osaliselt säilinud sepised ja nurgikud.
Maja seinal puidust mälestustahvel J. H. Rosenplänterile kirjaga: Endine Eliisabeti kiriku pastoraat, kus aastatel 1809-1846 elas keeleteadlane ja pedagoog Johann Heinrich Rosenplänter.

Mälestise ajalugu

Eliisabeti kiriku pastoraat on ehitatud 1759.a ehitusmeister J. Brandtmanni poolt. Varem asus sellel kohal puust pastorimaja. 1816.a. ümberehituste käigus omandas hilisklassitsistliku ilme. 1846-48.a remondiga lammutati mantelkorsten-köök ja tehti sisemisi ümberehitusi. Majas elas kogu oma Pärnu eluperioodi (1809–46) Eliisabeti kiriku pastor ja kultuuritegelane Johann Heinrich Rosenplänter, kes rajas sinna nn. koolmeistrikooli. 1856.a ehitati juurde õuetiib-trepikoda. 1884-85.a laiendati hoonet ida suunas, kus hakkas tööle Poeglaste Gümnaasiumi ettevalmistusklass. Selleks lammutati vana puuait, teisaldati peauks ja ehitati välja katusekorrus neoklassitsistlikus võtmes. 1975-76.a töödega ennistati hoone 19.saj. lõpu välisilme.

Kaitsevööndi ulatus

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007. MuKS § 25 lg 6 p 1 kohaselt muinsuskaitsealal paiknevatele kinnismälestistele kaitsevööndit ei kehtestata.

Meedia

Pärnu Postimees 04.03.2014, Tõnu Kanni artikkel "Katusepaikamine ei muutnud arhitektuurimälestist ilusamaks"