Mälestise nimi Maja, kus aastail 1895-1919 asus trükikoda

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Oluline arhitektuuri-ja ajaloomälestis väikelinnas

Kirjeldus

Nikolai 13 on rõhtpalkseinetga maja, mille keskel olid peaesik, mantelkorsten-köök ja õue-esik koos juurdeehitisega, selles vöörus ja käimla. Köögis oli lahtine leease, köögist köeti ka ahjusid; õue-esikust viis redeltrepp pööningule. 1822-1831 uuendati hoone klassitsistlikuks, ühtlasi tehti peaesikusse uus trepp, laiendati lõunapoolset juurdeehitist, krundi lääne küljel rõhtpalkidest aida-talli-kuuri ja elamu vahele ehitati kaupluse ruumid. 19. sajandi keskel laiendati elamu lõunatiib tisleritöökojaks. Sajandivahetusel tehti hoone neoklassitsistlikuks (arh. H. von Wolffeldt); peale uuendatud akende-uste tehti ka tänavapoolne kolmnurkfrontooniga katuseväljaehitus, mantelkorsten lammutati. 1911.a. krohviti lõunatiiva fassaad ja tehti vitriinaknad, osa õuehoonetest rekonstrueeriti. (EA) 20. sajandi vahetusel asus hoones trükikoda.

Mälestise kõrval asuv Kuninga 15 on kahekorruseline palkhoone, mis on XIX saj. I poolel rajatud tisleritöökojana. I korruse maht on kaetud püstlaudisega, otsaviilul on eksponeeritud vahvärk-konstruktsiooni. Ehitus- ja ümberehitusprojektidel käsitletakse koos kõrval asuva Nikolai tn 13 hoonega, kuid majad ei ole sisemiselt ühendatud. Nõukogude perioodil asus hoones pesumaja. Hoone on täielikult rekonstrueeritud 2005. aastal restoraniks. Restoranide taga asub üks puidust kuur.

Ehitatud 18. sajandi keskpaigas 17. sajandi puiteelamu kivisoklile.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007.
Vastavalt muinsuskaitseseaduse § 25 lg 4 muinsuskaitsealal paiknevatele kinnismälestistele kaitsevööndit ei kehtestata.

EAA.3569.2.1362_Fassaadi muutmise projekt.1895

ERA.T-10.4-1.1894_Pesukoja sisseseade kavand Laakmanni trükikojas.1929

ERA.T-10.4-1.1893_Pesumaja sisseseade ja asetuse plaan.1936

ERA.5025.2.7126_Pärnu Nikolai tn. 13 / Kuninga tn. 15. Muinsuskaitse eritingimused hoone restaureerimiseks. 2005

Inventariseerimise toimik