Mälestise nimi Maja, kus aastail 1895-1919 asus trükikoda

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Oluline arhitektuuri-ja ajaloomälestis väikelinnas

Mälestise kirjeldus

Rõhtpalkseinetga maja, mille keskel olid peaesik, mantelkorsten-köök ja õue-esik koos juurdeehitisega, selles vörus ja käimla. Köögis oli lahtine leease, köögist köeti ka ahjusid; õue-esikust viis redeltrepp pööningule. 1822-1831 uuendati hoone klassitsistlikuks, ühtlasi tehti peaesikusse uus trepp, laiendati lõunapoolset juurdeehitist, krundi lääne küljel rõhtpalkidest aida-talli-kuuri ja elamu vahele ehitati kaupluse ruumid. 19. sajandi keskel laiendati elamu lõunatiib tiselritöökojaks. Sajandivahetusel tehti hoone neoklassitsistlikuks (arh. H. von Wolffeldt); peale uuendatud akende-uste tehti ka tänavapoolne kolmnurkfrontoonig katuseväljaehitus, mantelkorsten lammuatati. 1911.a. krohviti lõunatiiva fassad ja tehti vitriinaknad, osa õuehoonetest rekonstrueeriti. (EA) 20. sajandi vahetusel asus hoones trükikoda.

Ehitatud 18. sajandi keskpaigas 17. sajandi puiteelamu kivisoklile.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007.
Vastavalt muinsuskaitseseaduse § 25 lg 4 muinsuskaitsealal paiknevatele kinnismälestistele kaitsevööndit ei kehtestata.