Mälestise nimi Pärnu Tütarlastegümnaasiumi hoone, koolihoone Pärnus Nikolai 26
Mälestise vana number Arh.187
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Ehitisregistri ehitis Õppehoone (103032118)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Pärnu suurim, terviklikult säilinud enne I Maailmasõda ehitatud koolihoone. Historitsistlikus hansagootika stiilis, rikkaliku fassaadikujunduse ja ehitusaegse plaanilahendusega hoone.

Mälestise kirjeldus

Asub sajandivahetusel tasandatud kindlustusvööndis Jupiteri bastioni kohal. Historitsistlikus hansagootika laadis punastest tellistest elementide ja detailidega ning krohvitud seinapindadega. Hoone on klassitsistlikult sümmeetriline, plaanilahendus tolle aja kooliehituses tüüpiline.Arhitektuurilise omapära loovad petikniššikestega viilud keskrisaliidi keskosas ning külgtiibade külgedel ja otstes, hammas-ja segmentkaarsed karniisid ja rõhtliseenid. Hoone nurki markeerivad liseenid (EA).

Ehitati 1902.a. arh. A.Reinbergi projekti järgi.
Suurim enne I Maailmasõda ehitatud koolihoone Pärnus. Ka praegu koolina kasutusel.

Mälestise ajalugu

Asukoht, omanikud ja ehitusaeg: hoone asub 19.sajandi lõpul tasandatud Pärnu kindlustusvööndis paiknenud Jupiteri bastioni kohal. Ehitatud 1902.aastal arhitekt August Reinbergi projekti järgi tütarlaste gümnaasiumiks. Linna koolide võimlemisruumide tarbeks ehitati koolimajast eraldi võimla, mis paikneb Pühavaimu tänava poolsel küljel (endine püssirohukelder). Hoone on ka praegu koolina kasutusel. Kirjeldus, stiil: Kahe täiskorruse ja katuselause korrusega koolihoone on ehitatud historitsistlikus hansagootika laadis punastest tellistest elementide ja detailidega ning krohvitud seinapindadega. Hoone on klassitsistlikult sümmeetriline, plaanilahendus tolle aja kooliehituses tüüpiline. Arhitektuurilise omapära loovad petikniššikestega viilud keskrisaliidi keskosas, peafassaadi külgrisaliitidel ning külgtiibade külgedel ja otstes. Fassaadi dekoratiivseteks elementideks on hammas-ja segmentkaarsed karniisid ning rõhtliseenid. Hoone nurki markeerivad liseenid (EA). Aknad on oma ajastule tüüpilise jaotusega ja ehitud Pärnule omase tuuleliistuga. Peasissepääsuks on lai ümarkaarse framuugiga tahveluks. Hoonel on kõrge, punastest kividest laotud ristviilkatus. Ümberehitused: Lõuna tänava poolsel küljel on hoovi sissepääsu algselt piiranud kaunis sepistatud aiavärav koos peahoonele iseloomulikus stiilis piirdemüüriga. Nõukogude perioodil asendati piirdemüür lihtlabase silikaattellistest müüritisega. Vaatamata 1983.a tehtud tööprojektile ei ole algupärast piiremüüri ja aiaväravat siiani õnnestunud taastada. 2002.a vahetati amortiseerunud eterniitkatus punastest kividest laotud variandi vastu. Nõukogude perioodil lisandus peahoone Ringi tn poolse tiiva külge katlamaja osa, mis lammutati 2004.aastal.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007.
Vastavalt muinsuskaitseseaduse § 25 lg 4 muinsuskaitsealal paiknevatele kinnismälestistele kaitsevööndit ei kehtestata.