Mälestise nimi Pärnu Vana kalmistu

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähiste, piirete väravaehitise ja kalmistu rajatistega kannavad endas ajaloolist, kunstilist ning miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Pärnu Vana kalmistu on ümbritsetud osaliselt puidust lippaiaga ning osaliselt metallaiaga. Kalmistu sissepääsuosa on kujundatud historitsistlikus stiilis, kus on kombineeritud heledaid krohvitud pindu punase tellisega. Kalmistul on mitmeid väärtuslike hauatähiseid, nii sepistatud kui ka metallvaluriste ning kiviriste. Kalmistul on säilinud ka sepistatud hauaplatsi piire ühes baldahiiniga, kuhu on maetud Pärnu Jekateriina koguduse preester Anatoli.

Mälestise ajalugu

Pärnu Vana kalmistu on rajatud hiljem kui läheduses asuv Alevi kalmistu, kus toimusid matmised juba 18. sajandi lõpus. Vana kalmistu on pärit 19. sajandist.