Mälestise nimi Sindi Eesti Tarvitajate Ühisuse hoone

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

1902. loodud Eesti Tarvitajate Ühisus Sindis oli Eestis esimene.

Ühekordne rõhtpalkhoone kelpkatuse ja laudvooderdisega.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud ajavahemikul 1835-1847 (arh. Erbenwein) elamuks. 1895 aastast oli majas kalevivabriku kauplus. 1902.a., mil asutati Sindi Kalevivabriku Tarvitajate Ühistu, mis oli üks esimesi omataoliste hulgas Eestis, jätkas kauplus tegevust Tarvitajate Ühisuse kauplusena. Olevat omanud kohalike elanike hulgas suurt populaarsust. Nõukogude okupatsiooni perioodil oli hoones 3 korterit (kuni 1982). 1983.a. avati hoones muuseum. samal aastal tähistati Sindi Vabriku 150.a. juubelit.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 17.01.2006. a käskkirjaga nr 12 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine"(RTL 2006, 9, 181) on kehtestatud mälestistele reg nr-teg 16807-16814 ja 8334.