Mälestise nimi Konstantin Pätsi mälestussammas

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Eesti Vabariigi esimesele presidendile pühendatud mälestusammas tema sünnikohas

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas paikneb ca 1 ha suuruse kolmnurkses pargis. Pargi planeeris omal ajal Pärnu linnaarhitekt O. Siinmaa. Monument on valmistatud roosast graniidist, mis on korjatud k. Pätsi sünnitalu põldudelt. Algse monumendi autorid A. Soans, F. Sannamees, viimane valmistas ka monumendil paiknevad 6 pronkstahvlit. Rekonstrutsiooni projketi autorid A. Mänd ja M. Karmin. Mõõtmed: mälestussamba alus - pikkus 2,3m, laius 2,3 m kõrgus 0,82m. Obeliski alus: pikkus 2,1 m, laius 2,1 m, kõrgus 1,2m. Oleblisk: (alt) pikkus 1,9m; laius 1,9m, kõrgus (koos sammast kroonivate leopardidega) 5,9m; (ülalt) laius 1,4m, paksus 1,4m. Samba üldkõrgus 8,5 m.

Mälestussammas avati 25.06.1939.a. Lõhuti 11.08.1940 ning taasavati 25.06.1989.a.

Konstantin Päts (23. veebruar 1874 Tahkuranna vald – 18. jaanuar 1956 Kalinini oblast, Buraševo) oli eesti riigitegelane, elukutselt jurist. Eesti Vabariigi esimene president.

Kaitsevööndiks on mälestussammast ümbritseva parg territooriumi

- Pätsi plats Tahkurannas särab tuledes