Mälestise nimi Kurgja talu kalmistu

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Mälestise tunnus

Monumentaalse lahendusega hauatähis omab kultuuri- ja kunstiajaloolist väärtust kui tuntuima eesti skulptori J. Koorti loomingu kõrgperioodi (1917-1927) kuuluv kunstiteos, mis on pühendatud eesti rahvusliku liikumise väljapaistva tegelase C. R. Jakobsoni mälestusele.

Mälestise kirjeldus

C. R. Jakobsoni perekonnakalmistu Kurgja tee ääres Pärnu jõe paremal kaldal kõrgete kuuskede varjul. Ümbritsetud umbes meetrikõrguse, ca 120 cm-se läbimõõduga maakividest müür. Väravapostidel valatud lillevaasid. Sissepääs sepisväravate kaudu.
Suurmehe kalmu ehib büst-monument (kunstnik J. Koort ) asetseb perekonnkalmistu tagaservas ja koosneb prismaatilisest 3-osalisest graniitplokist kujundatud alusest ja üle-elusuurusest, poleeritud pindadega mustast rootsi graniidist büstist. Büsti pea on modelleeritud suurte üldistatud pindadega, andes sellele monumentaalse jõulisuse. Monumendi ees paikneb hallist graniidist hauaplaat, mis kannab teksti:
„Siin puhkab / Eesti poliitika / Isa ja suur võitleja”.
Büsti alusele ülaosas süva-raidkirjas nimetekst ja eluaastad:
CARL ROBERT / JAKOBSON/ 14.VII 1841/ 7. III 1882
Hauamonumendi mõõtmed:
Büst: 92+64+105 cm; alus 118+64+184 cm; 127+69+31 cm; hauaplaat 176+82+29 cm
(andmed MKA objekti toimikust 2-9/23)

Mälestise ajalugu

Perekonnakalmistule on maetud C. R. Jakobsoni abikaasa, lapsed ja mõned omaksed - kokku 11 kalmu. Pärast Jakobsoni surma 1882 on kohalik rahvas platsi nurka jõest kalmistule vedanud. suure rändrahnu. Samast aastast on müüris kiviplaat „Linda” seltsilt. J. Koorti monument valmis 1927.
Kalmistu müüri katet ja värava posti on remonditud 1950-ndatel.