Mälestise nimi Lilli (Caroline) Suburgi (1841-1923) haud

Kultuurilooliselt Eestile olulise isiku haud.

Mälestise kirjeldus

Lilli Suburgi hauaplats asub Vändra vana kalmistu lääneosas välismüüritisest u 15 m põhjapoole. Lisaks Lilli Suburgile on platsile maetud Tomas Suburg (1813-1887) ja Eva Suburg (1818-1891).
Hauaplats on ristküliku kujulise põhiplaaniga, külgede pikkused 6,3 ja 5,3 m. Plats on piiratud graniitalusele toetuva sepisaiaga, kaetud liivaga ning haljastatud sõnajalgade ning hostadega. L.Suburgi hauatähiseks on hallikas-mustast marmorist mäelstussammas (ristathukale toetuv obelisk), mille esiküljel tekst: 1841-1923 LILLI SUBURGILE EESTI NAISED (autor skulptor F.Sannamees). Vanemate haudadel on malmist ristid sünni- ja surmadaatumitega.

Mälestise ajalugu

Lilli (Caroline) Suburgi (1841-1923) hauale püstitati 1926.a. F.Sannamehe poolt kavandatud monument.

Kaitsevööndi ulatus

Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 5 kohaselt kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.