Mälestise nimi Atla-Eeru kõrtsihoone
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

1. Eestis vähesäilinud rehetoaga maanteekõrts.
2. Eestis ainsana säilinud talupoja-kõrts.
3. Kõrts on seotud Mahtra sõja sündmustega.

Kirjeldus

Tüüpiline Põhja-Eesti rehielamu, praegu roost kelpkatus (varem algselt õled, hiljem pilpad). Seinad on tahumata rõhtpalkidest, nurgapähikutega, rehealuse-talli seinad õhukesetahulisest paekivist. Kambrite palkseinad on seest saviga määritud ja lubjaga valgendatud, laud laua kõrval lagi toetub tahutud taladele. Põrandad rehetoas ja tallis on tambitud savist, kambrites hiljem tsemendist. Ruumide planeering on iseloomulik P- Eestile, mille peatunnuseks on hoonest kitsam rehetuba, kuhu pääseb väljast. Küttekoldeks on rehetoas tellisvõlviga reheahi, kroonuehituses tavaline mantelkorsten puudub. (EA)

Ajalugu

Kõrtsi vanemaks osaks loetakse Atla mõisa maadele 1811.aastal rajatud rehetoa ja rehealusega elamut, mis 1841.aastal kohandati ümber kõrtsiks.
Mahtra sõja päevil kujunes Eeru kõrts paigaks, kus toimusid mitmed määrava tähtsusega kogunemised. Siin uurisid Atla ja Mahtra talumehed peerutule valgel vastuhaku ajendiks saanud uut talurahvaseadust. Kõrtsi kogunesid 1858. aasta 2. juuni varahommikul arvukad talumeeste salgad, koos suunduti Mahtrasse. Siin anti pärast sõda haavatutele esimest abi.
1958. aastal osteti Eeru kõrts muuseumile. (www.mahtramuuseum.ee)