Mälestise nimi Juuru kirikuaed
Mälestise vana number Arh. 487
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Ajalooline kirikuaed, hõlmab tähelepanuväärseid hauamonumente.

Mälestise kirjeldus

Lääneküljel värav väravapostid ilmselt paest, krohvitud, tipnevad tornikestega, kaetud plekiga, tipus sepis, kahepoolsed sepisväravad. Lõunaküljel väravaehitis: u 3 m paksuste müüridega, peal viilkatus, ees plankudest väravad, algsed lukud kadunud. Ümbritsetud u 1 m h paekivi kuivladumüüriga, värava korvalt kummaltki pool kaetud paeplaatidega, mujal katteta. Piire seestpoolt mattunud pinnasesse. Kirikuaia loodenurgas Maydellide hauaplats olnud ümbritsetud uhke valuaiaga, praeguseks kaks külge lahtivoetud, aia detailid seisavad puu all virnas. Aias: üks katkise kiviristi alumne osa, kaks garniidist ristialust, üks graniidist obelisk, kivirist, üks kiviristi alus, neli sepisristi, kaks valuristi, üks neist irdunud. Lõunaküljel suur hauaplaat, katkine. Edelas katkise valuaia see viis hauaplaati, üks marmorrist, kaks kivist ristialust. Edelanurgas sepisaias neli malmhauaplaati (Krusensternid) Kirikust lõuna-edelas graniidist hauakatteehitus (Stenbock), ristialus ja hauaplaat ühes tükis, meenutab grüpthauda. Kirikust lõunas sepisriste, valuaedu, kaks sepisaeda, mõned valutähised. Kirkust kirdes viilkatusega paekivikabel, ees kahepoolsed kalasabamustris puituksed, katusel eterniit. Põhjaküljel tähiseid ei ole peale ühe graniitristi. Kirikust idas vedeles maas mingi ehitusega seotud konstruktsioon, kabeli külje all lauad ja mingi pukk. Kirikuaed enam-vähem korras
NB: kirikust itta jääb praegu rohumaa, kus arvatakse olevat asunud vana kalmistu (kirikuaed). Kolmnurkne ala kahe tee ja kirikuaia vahel.

Mälestise ajalugu

Esimene kirik ehitati tõenäoliselt 1300. aasta paiku. 15. sajandil lisati kooriruumile võlvlagi ja 1874. aastal uus torn. Aastatel 1893-95 toimusid kirikus põhjalikud ümberehitused. Kirikuaed koos kalmistuga on rajatud tõenäoliselt üheaegselt kirikuga. Kirikuaia lõunavärav on ehitatud tõenäoliselt 18. sajandil. 1840. aastal valmis Maydellide matusekabel. Kirikuaeda laiendati 1849. aastal. Seoses selle paigutati kirikuaia värava juurde kivist postid. Praegune läänevärav on ehitatud aastatel 1893-94 arhitekt Erwin Bernhardi (1852–1914) projekti alusel. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Kirchspiel Jörden in Harrien. Maydellide kabeli juures paikneb ka perekonna rahula.