Mälestise nimi Vahastu kalmistu
Ava kaardil

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Tüüpiline maapiirkonna kalmistu näide, kus on säilinud mitmeid ajaloolisi hauamonumente.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub kirikust ida pool. Kalmistu ümbritsetud maakivilaotisega, mattunud.Kirikuaiast eraldab kalmistut lõunaküljelt kuni jalgteeni hekk, ülejäänu osas piiret ei ole. Kalmistul leidub hulganiselt sepis-ja valuriste, uhket ja huvitavat valu, mõned sepisaiad, mõned graniitristid. Vanad tähised idaosas, kagunurgas säilinud vanad tähised ilma vahelematmisteta. Lõunaküljel uuemad matused. Lõunakülje lääneotsas puust tööriistakuur. Lääneküljel üks 1930-te graniitsammas, huvitava valatud hauaäärisega. Korras, hooldatud kalmistu.

Mälestise ajalugu

Neogooti stiilis Vahastu kirik on valminud 1883. aastal, samast ajast pärineb ka kalmistu. Kalmistul on II maailmasõjas hukkunute ühishaud ning sinna on püstitatud 1931. aastaö Vabadussõja monument, mis taasavati 1989. aastal.