Mälestise nimi Hageri apteegi hoone

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Mälestise tunnus

19. sajandi III veerandist pärinev, külaarhitektuurile iseloomulik apteegi- ja eluhoone, millel on säilinud algupärane välisilme, ruumistruktuur ja ehituskonstruktsioonid.

Kirjeldus

Ühekorruseline, ristviilkatusega, osalise katusekorrusega hoone. Kaks eeskoda ning veranda on hiljem juurde ehitatud. Hoone loodenurga all üheruumiline silindervõlvlaega kelder. Vundament ning sokkel põllu ja paekividest. Välis- ja sisekandeseinda rõhtpalkidest. Laed palktaladel, mustlael liivatäidis. Vundament põllukividest, krohvimata. Välis- ja sisekandeseinad on tahutud rõhkpalkidest, kergvaheseinad laudadest. Laed on palktaladel, mustlael on liivatäidis. Katuse sarikad on kirvega tahutud palkidest, roovitus tahutud kuuselattidest, selle asub pilpakatus, mis on nõukogudeajal kaetud eterniidiga. Tenderpiitadega aknaavadesse on paigutatud tõenäoliselt 1920. aastatel õhukeste piitadega aknaplokid. Osa aknaraame on hilisemad. Uksed on valdavalt ehitusaegsed, osa pärinevad 1920.-test. Osades ruumides säilinud originaalsed küttekolded.

Asukoha kirjeldus

Hageri apteegi hoone asub Hageri aleviku läbiva Kernu-Kohila kõrvalmaantee ääres, põhja pool. Tõdva-Hageri teeristist Kohila poole lugedes on tegemist kolmanda kinnistuga. Hoone paikneb kinnistul teest ligemale 10 meetrise tagasiastega, ühel joonel kahe ülejäänud antud teepoolel asuva ajaloolise hoonega.

Ajalugu

Apteek avati antud hoones 12. märtsi 1888 aastal. Pärimuse kohaselt on hoone ehitatud mõned aastad varem Sutlema mõisniku Stackelbergi poolt kohaliku arsti majutamiseks. Apteek toimis antud ruumides vaheajata kuni 1998 aastani. Peale apteegi sulgemist asutati majas Hageri muuseum.

Vaata lisa nr 1.