Mälestise nimi Hageri kalmistu

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähistega.

Kirjeldus

Idaküljel kaks väravat. Olnud ümbritsetud maakivilaotisega. Kalmistul väga palju sepisriste, vähem valutähiseid, sepisaedu., vähesel määral graniittähiseid. Lääneservas täiskelpkatusega kivikabel, kahepoolsed uksed, kaks kitsast ümarkaarega akent, kordatehtud. Kabeli taga kivist Kabeli taga paekivist hauakamber, mille ees paerist (1853), ristialusel vapikujutis. Uue osa idapoolses osas Starkopfi vanemate ja venna hauaplats (külvaja bareljeefiga graniitsammas on Starkopfi kujundus). Mikuri Tammede perekonna hauaplatsil on kaks Anton Starkopfi skulptuuri - “Väsinu” (1958) ja “Saarepiiga” (1960). Kalmistule on maetud ka baltisaksa kunstnik Gustav Adolf Hippius (1792-1856), kes 30 aastat töötas Peterburis keisrikojas maalikunstnikuna. Kunstniku haud kalmistu vanemas osas ei ole täpselt teada.
Omal ajal tehtud kalmistule põhjapoole juurdelõige, vana müürialus mattunud pinnasega, jälgitav. Selles osa praegu uued matused, ainult lääneotsas veel vanu tähiseid alles. Uue ja vana osa piiril puurkaev.

Kalmistu on pärit 19. sajandist.