Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Mälestuskivi materjaliks on põllukivi. Kivi Vabaduse tänava poolsel küljel paikneb musta värvi graniittahvel eesti keelse tekstiga: TEISES MAAILMASÕJAS LANGENUILE.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ühishaud asub vallamaja ees. Seal asus ka algne hauatähis. Praegune mälestuskivi asub antud kohast mõnevõrra idapool väikesel muruplatsil.

Mälestise ajalugu

Ühishaud asub umbes 8 meetri kaugusel vallamajast ja sinna matmine toimus oletatavasti 1948. aastal. Maetuteks on Suursööt, Karp, Pärn ja kaks venelasest ohvitseri. Pärn lasti metsavendade poolt Pahklas maha, Suursöödi võttis kinni metsavend Põder paberivabrikus ja tappis karjakoplis. Vene ohvitserid olid lendurid mingist lähikonnas peale sõda allakukkunud lennukist. 1990. aastate keskel asendati nõukogudeaegne ausammas praeguse mälestuskiviga kusjuures kivi ei asetatud ühishauale vaid sellest ida poole muruplatsile.