Mälestise nimi 1905. a. revolutsiooni mälestussammas

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

1905. aastal toimunud revolutsioonile pühendatud monument, mis kannab endas olulist ajalooväärtust.

Mälestise kirjeldus

Kaheastmelisel alusel ja postamendil seisab punasest lihvitud graniidist mälestussammas. Samba suurim (kõrgus, laius, paksus): 133x52x25,5cm. Samba väiksem(laius, paksus): 45,5x19cm. Postamendi(laius, paksus): 62x36cm, väiksema aluse(pikkus, laius, kõrgus): 123x98x15cm, suurema aluse(pikkus, laius, kõrgus): 183x159x17cm. Tekst on sambale sisseraiutud, tähed seest pronksivärviga värvitud. „1905/ Langenuile/ Velisel/ Hans Jeeser/ Jaan Kohftitsky/ Ants Kolumbus/ Hans Lansberg/ Madis Lensman/ Jaan Polder/ Kustas Seiler/ Kustas Valdek. Kaheastmeline alus on lagunenud.

Mälestise ajalugu

Töölisliikumise mõjul ja eeskujul astus võistlusesse tsarismi ja mõisnike vastu ka talurahvas. Esimesed mõisatööliste streigid Eestis toimusid 1905.a. jaanuari lõpul, intensiivistusid aga märtsi teisel poolel. Detsembris algasid tööliste ja talurahva relvastatud ülestõus Harjumaal. Läänemaal tegutsesid ülestõusnud kahes peasuunas. Ühed põletasid Paeküla, Tolli, Teenuse, Luiste, Moraste, Konuvere, Vana-Vigala, Jädivere, Vanamõisa, ja Oidrema. 14.- 17. detsembril põletati 12 ümbrukonna mõisahoonet, suleti kõrtsid ja riigiviinapoed. Koolimajja oli kogunenud hulk relvastatud talupoegi. Karistussalgal õnnestus koolimaja märkamatult ümber piirata ja tuli avada. Tulevahetuses said surma 5-ja raskesti haavata 8 meest, kellest 2 surid. Ülestõusu juhtidel Paulusel ja Aitsamil õnnestus pääseda ja välismaale põgeneda. 13. jaanuaril 1906.a. jõudis kohale kindral Bezobrazovi karistussalk. Karistamine viidi läbi Velise vallamaja ees. Surmaotsus langetati neljale inimesele, 14 määrati peksunuhtlus. Surmanuhtlus viidi täide 13. jaanuaril kell 11 lähedal asuva Sopaaugu talu põlluveerel. Samal päeval põletati karistuseks maha Jüri Oviiri kauplus Nurtus, Mihkel Aitsami Pipra talu Päärdus ja Georg Lurichi onupoja Hans Lurichi Kalase talu Velisel.

- Velise vabariigi radadel