Mälestise nimi Velise mõisa kalmistu ja kabel

Silmapaistma arhitektuuriga perekond Maydellide kabel ning ilmekas mõisakalmistu näide.

Kirjeldus

Neogooti paekivikabel. Eest viilkatus, tagaküljel täiskelpkatus. Fassaadil kaks tornikest, mis on kaetud plekiga. Katusealune friis. Kabeli uksed asuvad TKVA hallatavas Tallinna Hobuveskis. Kalmistu maa-ala mõõdus 30x40 m. Ümbritsetud u 1 m kõrguse mullavalliga. Hauakohad kahjuks mitteleitavad. Üks hauaplats jääb kabelist paremale.

Asukoha kirjeldus

Velise-Haimre (Käriselja) teelt pöörata lääne poole, teeristi jääb veneaegne karjalaut. Sõita 4 km teeristini, pöörata vasakule, lõuna poole, sõita 1,5 km. Tee kulgeb lõpuks Velise jõekaldale. Lähim juurdepääs Tallinn-Pärnu maanteelt Venekülast. Sõita Velise jõe sillast põhjapoole jäävat teed pidi ida suunas.

Von Maydellide suguvõsa matusekabel. Ehitatud 19. sajandi lõpul.

Ajalugu

Kabelisse on maetud Carl Anton Maydel (1816-1885), tema naine Lilly, sünd Rosen (surnud 1910) ning Boris Maydel (1890-1913). Neljandal haual raudrist nimeplaadita. (Vigala kihelkonna ajalugu, M. Aitsam, 2006)

Nädaline 06.05.2013. Talgutel sai korda Kilgi kabeli ümbrus ja istutati "Rootsi kuningale" puu.
Horisont 1/2022, artikkel "Rändav uks sajandite hämarusest." A. Läänelaid, J. Kusmin, K. Tihkan.