Mälestise nimi Rapla kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Matmispaigale iseloomulikud kalmerajatised, inimluud, teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht.

Kirjeldus

Ümbritsetud paekivi sidusmüüriga u 1 m h. pealt kaetud paeplaatidega. Lääneküljel paeplokkidest värav, kaheüpoolsed sepisväravad. Samane värav lounaküljel. Väravapostid tipnevad tornidega, kaetud plekiga, tipus sepis. Idaküljel kagunurgas jagvärav: peaplokkidest postid, sepisvore, postide tipud viilukujulised, pealt kaetud plekiga. Pohjaküljel jalgvärav: silikaattellistest postid, sepisvärav. Kirikuaia kirdenurgas pastoraadi kantselei, puithoone. Kirikuaia edelanurgas üks paest ristialune, neli ratasristi. Kirikust läänes kaks ratasristi ja üks kivirist. Kirikuaed väga heas korras.

Ajalugu

Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt üheaegselt 13. sajandi teisel poolel ehitatud kirikuga. Vana kiriku asemel valmis aastatel 1899-1901 arhitektide Rudolf von Engelhardti (1857–1913) ja Arhitekt Friedrich Axel von Howeni (1845-1911) projekti järgi uus kirik. Kirikuaias on säilinud 17. sajandist pärinevad rõngasristid ja 19. sajandil rajatud Tiesenhausenite hauamonument. Piirdemüürid koos väravatega pärinevad tõenäoliselt 19. sajandist ja 20. sajandi algusest. Kirikuaia lõunaküljel piirdemüüris paikneva värava tornilaadsed väravapostid on valminud üheaegselt uue kirikuga. 1923. aastal avati kirikuaias Jaan Koorti kavandatud esimeses maailmasõjas ja vabadussõjas langenute mälestusmärk. Nõukogude ajal suures osas hävinud mälestussammas taasavati 1989. aastal. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Kirchspiel Rappel in Harrien.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates. Mälestise väliskontuur on nähtav Maa-ameti kaardil kultuurimälestiste ja kitsenduste kihil.

Aruanded

Malve, M. & Roog, R. & Lillak, A. 2011. Arheoloogilised uuringud Rapla kirikuaias 30. septembril 2011. vee- ja kanalisatsioonitrassi kaevamisel.
Kadakas, V. 2008. Arheoloogiline järelevalve Rapla kirikuaias kaaablitrassi kaevamisel.

-Rapla saab jõepromenaadi ja purskkaevu