Mälestise nimi Abja kalmistu

Mälestise tunnus

Abja kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud mitmed paikkonna tuntud isikud.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 2,7 ha ning selle välispiirdeks on puidust aed. Keskteljel on kahepoolne raudvärav silikaadist postide vahel. Kalmistul asub kabel, millel on puidust kahepoolsed uksed, neljakandiline eterniidist katus ja kaks kumerat katuseakent. Kabelile on tehtud juurdeehitusena tööriistakuur.

Abja kalmistu paikneb Viljandimaal, Abja-Paluoja linnas, Viljandi maantee ääres.

Mälestise ajalugu

1951. aastal eraldati maa Abja surnuaia rajamiseks, algse nimetusega Metsakalmistu. Ka esimene matus surnuaial pärineb aastast 1951. Arvatavasti samast aastast pärineb ka kalmistul paiknev kabel.

Sala, Maire (2007). Viljandimaa kalmistute lugu. Viljandi