Mälestise nimi Halliste kalmistu

Mälestise tunnus

Halliste kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on sängitatud mitmed ümbruskonna tuntud isikud.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 8,4 ha. Kalmistu välispiirdeks on ida-, lõuna- ja läänepoolsel küljel maakivimüüritis. Halliste kalmistu idaküljel on kolm analoogset väravat ja üks korralikult varatud läbikäik kalmistu piirdes. Idaväravate moodustamisel on kasutatud raiutud maakivist, kildkrohvist vuugitäidisega poste, milledel võred puuduvad. Analoogselt on moodustatud ka Halliste kalmistu kaks lõunaväravat. Kalmistu läänevärava moodustamisel on kasutatud betoonposte, millede vahel on võre. Ehitistest on Halliste kalmistul: tellistest, pealt krohvitud ja värvitud, vana kabel ning uus kabel, mis on raiutud maakivist, tellistest piirete ja piilaritega. Kalmistul asub ka kaev. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähised 1093, sh sepised - 210; sepisaiad - 97; kivist hauatähised - 171. Halliste kalmistul on suheliselt rohkearvuliselt hauakomplekse "graniitpostid+sepiskett" tüübist. Kasutatud hauakomplekside tüübistik tervikuna on mitmekesine.

Mälestis asub Viljandi maakonnas, Kulla külas, Halliste kirikust umbes 200 m eemal.

Ajalugu

1773. aastal suleti vana matmispaik Halliste kiriku ümber ja õnnistati uus surnuaed - Halliste kalmistu. Uuele surnuaiale maeti esialgu valdade järgi ja kiriklal oli surnuaial oma matusepaik. 1916. aastal surnuaeda laiendati, uus kalmistu osa rajati Halliste poolsesse külge.

Sala, Maire (2007). Viljandimaa kalmistute lugu. Viljandi