Mälestise nimi Kolga-Jaani kalmistu

Mälestise tunnus

Kolga-Jaani kalmistu on kultuuriajaloolise tähtsusega matmispaik, kuhu on maetud eesti rahvusliku liikumise suurkuju Villem Reiman ja mitmeid teisi kultuuri- ja ajaloolise tähtsusega isikuid. Kalmistul paiknevad ka mälestusmärk II maailmasõjas hukkunutele ning küüditamisohvrite mälestusmärk.

Kirjeldus

Kolga-Jaani kalmistu üldpindala on 2.03 ha. Kalmistu koosneb kahest poolest, vanemast ja uuemast, mis asetsevad kahel pool Kolga-Jaani-Vaibla-Tartu maanteed. Vanem pool jääb teest kirdesuunda, uuem pool edelasuunda. Kolga-Jaani kalmistu vanema poole esikülg (tee poole) kujutab endast maakivimüüritist paksusega 0.6 ja kõrgusega 1.0 m. Teistel külgedel piirab kalmistu vanemat poolt maakivikuhjatis. Kolga-Jaani kalmistu uuem pool on tee poolt piiratud hekiga. Kalmistu vanemal poolel on kolm ja uuemal poolel üks värav. Väravad on analoogse lahendusega betoonpostid. Vanemal poolel on üks väravapooltest alles ja kõik väravad on olnud sepisvõredega. Kalmistu uuemal poolel on värav algselt olnud võredeta. Ehitistest on Kolga-Jaani kalmistul puidust tööriistakuur ja kaev. Kalmistul on II maailmasõja lõpu eelsest perioodist pärinevaid metallhauatähiseid ja piirdeid 609, neist sepiseid 85. Samast perioodist sepisaedu on 13 ja kivist hauatähiseid 74.

Kolga-Jaani kalmistu paikneb Viljandimaal, Kolga-Jaani vallas, 500 m kaugusel Kolga-Jaani kirikust.

Ajalugu

Kolga-Jaani kalmistu vanim osa rajati tolleaegse kirkuõpetaja L. N. Rückeri poolt ja pühitseti 1772. aastal, mil toimus ka esimene matmine. Kalmistut on tema algsest suurusest pidevalt laiendatud. Uus kalmistu osa, mis paikneb vana osa vastas üle tee, on rajatud 1921. aastal ja matma hakati sinna 1922. aastast. Kolga-Jaani surnuaiale on maetud eesti rahvusliku liikumise suurkuju ja Kolga-Jaani kirikuõpetaja Villem Reiman (1861-1917). Uues osas paiknevad mälestusmärk II maailmasõjas hukkunutele ja küüditamisohvrite mälestusmärk.

Sala, Maire (2007). Viljandimaa kalmistute lugu. Viljandi