Mälestise nimi Pilistvere kalmistu

Mälestise tunnus

Pilistvere kalmistu on kultuuriajaloolise väärtusega matmispaik, kus mitmete teiste kultuuri- ja ajaloolise tähtsusega isikute haudade seas paiknevad Jaan Jung`i ja Jüri Vilmsi hauad ning samuti asub kalmistul Vabadussõja mälestusmärk.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 4,53 ha. Vanem kalmistuosa jääb teest põhja poole ning selle teepoolset külge (põhjaäärt) piirab maakivikuhjatis, läänekülge piirab valdavalt murtud paekivimüüritis. Ülejäänud kahel küljel on kalmistu vanemat poolt piirav kivikuhjatis suuresti hävinud. Kalmistu uuemat poolt piirab peamiselt mullavall ja tema piirjooni tähistab kõrghaljastus. Kalmistu vanema poole peaväravaks on kaetud kolmelööviline, viietipuline, lõigatud paekivist ja tellispiiretega ehitis, laiusega 13,0 m ja kõrgusega 8,0 m. Peavärava avad on suletavad puitväravatega. Kalmistu abivärav koosneb postidest, mis on valmistatud lubimörtbetoonil, kaetud tsementsilekrohviga ja on sepisvõrega suletavad. Kalmistul paikneb tellistest, krohvitud ja värvitud kabel, puidust tööriistakuur ja kaev. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp metallist hauatähiseid ja piirdeid on kalmistul 870, sh sepiseid 171. Sepisaedu on samast perioodist 84 ja kivist hauatähiseid 131.

Asukoha kirjeldus

Pilistvere kalmistu asub Viljandi maakonnas, Pilistvere külas, jäädes kirikust 500 m kaugusele kirdesuunas ja paiknedes kahel pool Pilistvere-Imavere teed.

Ajalugu

Pilistvere kalmistu on rajatud 17. sajandil. Kalmistut on pidevalt laiendatud ning uus osa rajati 20. sajandil. Kalmistul paiknevad rahvusliku liikumise tegelase Jaan Jung`i (1835-1900) ja Eesti Vabariigi esimese valitsuse asepeaministri Jüri Vilmsi (1889-1918) hauad ning Vabadussõjas hukkunutele püstitatud mälestusmärk.

Sala, Maire (2007). Viljandimaa kalmistute lugu. Viljandi