Mälestise nimi Pulleritsu külakooli hoone

Mälestise tunnus

1833. aastal asutatud külakooli 1865. aastal ehitatud hoone on oluline Eesti kultuuriloo mälestusmärk.

Kirjeldus

Praegu elamuna kasutatav mälestis on ühekorruseline kivivundamendil poolkelpkatusega puithoone. Hoone maht on aja jooksul muutunud: algul suurendati (pikendati) juurdeehitustega ning hiljem lammutati ca pool vahepealsest hoonest. Õppetöö toimus tänaseks säilinud osas, mis on säilitanud algse ilme nii katuse, aknate paigutuse kui ka tuulekojaga. Kaasaegsed ümberehitused piirduvad katusekatte materjali (eterniit) ja väheste siseviimistlusmaterjalide kasutamisega. Lisaks vanadele põhikonstruktsioonidele on säilinud kooliaegne katusekorrusele viiv puitrepp, talalagi, tuulekoja uksepealse akna puitornament.
Krundil paiknevad sauna- ja talli-laudahoone on mälestisele olulise miljööväärtusega

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2003. aastal)

Ajalugu

Hoone on ehitatud koolimajaks 1865. aastal. Osa hoonest lammutati 1955. aastal ja praeguseks on säilinud hoone 1900. aastal ehitatud vasakpoolne osa.